(NE)UGODNI TRENUTAK

Markač u Zadru: Ne morate više skidati Gotovininu sliku!

11.12.2012 u 17:45

Bionic
Reading

'Vidim da je ovdje slika generala Gotovine, pa da vam kažem, ne morate je više skidati. Neka stoji ovdje ponosno', kazao je za današnjeg posjeta Zadru general Mladen Markač gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću

Fotografija počasnog građanina Zadra Ante Gotovine skinuta je sa zida Gradske vijećnice u travnju 2004. godine u vrijeme dok je gradonačelnica bila Ana Lovrin. Tadašnji britanski veleposlanik John Ramsden ostao je zgranut kada je nakon novinskog upita shvatio da sjedi ispod slike generala Gotovine koji je bio u bijegu. Vijećnica je ubrzo zatvorena zbog preuređenja, a ono je uključilo i uklanjanje generalove fotografije.


Na dan izricanja oslobađajuće presude Gotovini i Markaču Zvonimir Vrančić je promptno vratio sliku na njeno mjesto, iako je poput svog prethodnika Živka Kolege godinama propuštao priliku ispraviti propust stranačke kolegice iz redova HDZ-a Ane Lovrin.

Za svog posjeta Zadru general Markač je istaknuo i kako je Domovinski rat bio obramben i častan te da ga boli činjenica da je dio ljudi želio zlo njima i cijelom hrvatskom narodu.

'Nadam se da ih je bar malo sram i da pocrvene kada govore o našoj slobodi', kazao je Markač.