HDZ OSTAVIO NERED

Marjan nije jedini: gradi se u 40 zaštićenih zona diljem Hrvatske!

14.12.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iznova se pokušalo opravdati zbog skandala oko splitske park-šume Marjan, gdje su nekoliko puta mijenjali mišljenje o mogućnosti gradnje restorana u vlasništvu Fani Horvat - ovisno o odnosima koje je njezin suprug Željko Kerum imao s HDZ-om. Pokušali su se opravdati pa upali u još veće probleme: priznali su da je u ovom trenutku na isti način ugroženo čak četrdesetak zaštićenih zona diljem Hrvatske

U slučaju Marjan Bačićevo ministarstvo javno je prebacilo odgovornost za izdavanje dozvole na Grad Split, odnosno samog gradonačelnika Željka Keruma, premda je ne tako davno uzelo sebi za pravo tumačiti smije li se u zaštićenoj zoni graditi ili ne. 'Neka se izda dozvola ili neka se odbije, a mi ćemo potom odlučivati o žalbama', ukratko stoji u najnovijem priopćenju ovog ministarstva. Nisu propustili napomenuti da će u slučaju da Kerum riskira i smiluje se vlastitoj supruzi pravo žalbe imati samo ona (kao investitorica), zatim ponovno ona (kao vlasnica zemljišta), on (kao gradonačelnik) te neposredni susjedi - a njihova imena pomno su odabrana novom parcelacijom zemljišta i izmjenom projekta. Žaliti se neće moći ni Društvo Marjan, ni Inicijativa za Marjan, niti bilo tko od tisuća Splićana koji se u park-šumi svakodnevno rekreiraju.

Najnoviji salto mortale ministra Branka Bačića nije neočekivan, u javnosti su se pojavile tvrdnje da ga je bivša premijerka Jadranka Kosor 'oprala' jer navodno nije imala pojma da je pred kraj mandata išao na ruku Željku Kerumu. Informacija pomalo čudi ako se zna da je zeleno svjetlo za izdavanje dozvole izdano doslovce na dan kada je sama Kosor potpisala koaliciju sa Željkom Kerumom. No u Bačićevom posljednjem ministarskom priopćenju otkriva se sav nered koji je HDZ ostavio za sobom: situacija identična splitskoj ponavlja se u desecima zaštićenih područja u cijeloj državi - samo što ondje nema jakih građanskih aktivista koji bi na to upozorili.

Limski kanal i Limska Draga, dolina Kupe, Starigradsko polje na Hvaru, tok rijeke Cetine, lastovsko otočje, Velebit, Malostonski zaljev i Malo more, rezervat Lokrum - samo su neke od područja za koja bi morali biti usvojeni posebni prostorni planovi, no županije to odbijaju napraviti pa se tolerira izdavanje dozvola za gradnju po urbanističkim planovima gradova i općina. Ministarstvo je to otvoreno priznalo, situacija je gotovo pa nevjerojatna: država je službeno zaštitila prirodne fenomene, no nije učinila apsolutno ništa da ih i sačuva, pa čak ni natjerala županije da konačno donesu prostorne planove. U slučaju Marjana, recimo, splitske vlasti to izbjegavaju napraviti puna dva desetljeća!

U mandatu ministara Marine Matulović Dropulić i Branka Bačića očito se više računa vodilo o graditeljstvu, a manje o prostornom uređenju i zaštiti okoliša. U novoj vladi ovo ministarstvo se razdvaja na dva dijela, pa će na primjeru Marjana biti zanimljivo tko će prevladati - poduzetni HNS-ovac Ivan Vrdoljak kao ministar graditeljstva ili radikalna ekoaktivistica Mirela Holy kao ministrica zaštite okoliša.