SUPRUG POZNATIJE INGRID

Marinoviću ukinuta zabrana odvjetničkog posla

03.03.2009 u 10:31

Bionic
Reading

Zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću ponovno je zbog proceduralne pogreške Viši disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore (HOK) ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je, zbog odavanja odvjetničke tajne, kažnjen devetogodišnjom zabranom obavljanja odvjetničkog posla, pa je postupak vraćen na početak

ZADAR - Predsjednik HOK-a Leo Andreis potvrdio je Hini da je ukinuta prvostupanjska presuda i da je postupak vraćen Disciplinskom sudu HOK-a. Dodao je da do konačne i pravomoćne odluke Višeg disciplinskog suda Marinović i dalje ne smije obavljati odvjetnički posao.

Zbog kakve proceduralne pogreške je Marinoviću ukinuta prvostupanjska presuda u HOK-u se nije moglo saznati.

Marinovića je zbog odavanja odvjetničke tajne prijavljen jer je za Anu Magaš, nakon što mu je otkazala punomoć, izjavio kako je obmanjivao javnost i kako ona nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane.

Zadarski odvjetnik potom je u studenome 2006. suspendiran i protiv njega je pokrenut postupak pred Disciplinskim sudom HOK-a koji ga je u dva navrata proglasio krivim za težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva i kaznio ga dosad najtežom kaznom zbog kršenja kodeksa odvjetničke etike.

Za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića, mogao se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina. Do njegovog slučaja najteža kazna iznosila je osam godina.