ANTIEUROPSKO PROMIŠLJANJE

Marine Le Pen najavila prizanje Krima ako postane predsjednica

21.05.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Čelnica francuske ultradesničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen izjavila je da je spremna priznati Krim dijelom Rusije ako bude izabrana za predsjednicu države

'Jasno vidim takvu mogućnost. Potpuno je vjerojatno da Francuska prizna Krim kao ruski ako postanem francuska predsjednica', izjavila je Le Pen u razgovoru za Russia Today


Političarka je pritom dodala da je Nacionalni front od samog početka politike sankcija prema Rusiji bio protiv tih mjera.

Prijedlog da se Krim prizna dijelom Rusije učestalo se čuje u Europi. Vijeće talijanske pokrajine Veneto usvojilo je početkom ovog tjedna rezoluciju u kojoj se poziva talijanska Vlada da prizna Krim kao dio ruske regije te da se ukinu sankcije nametnute Moskvi.

Popularnost Nacionalnog fronta, koji se zalaže za konzervativne vrijednosti, ograničavanje migracije, a protivi se europskim integracijama, postupno raste te je na posljednjim izborima za Europski parlament dobio 25,4 posto glasova birača.

Marine Le Pen je u veljači ove godine izjavila kako namjerava sudjelovati u predsjedničkim izborima 2017. godine. Prema posljednjim anketama, zasad zaostaje za kandidatom iz Republikanske stranke Alainom Juppeom.

Komentirajući, pak, utrku za predsjednika SAD-a, Le Pen je rekla da bi pobjeda Hillary Clinton značila 'opasnost za mir u svijetu', ocijenivši da je Clinton 'najopasniji' američki predsjednički kandidat za Francusku jer je, kako navodi, bivša američka državna tajnica povezana s nizom američkih odluka koje su svijet gurnule u kaos.