čak sedam stanki

Marija Puh: Dečko je tražio da se ostavim politike

07.02.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Novi radni tjedan zastupnici su ponovno započeli stankama. U Saboru su htjeli govoriti o pravima žena, Agrokoru, Zakonu o komunalnoj djelatnosti i Zakonu o arhivima

Prvu stanku zbog prava žena zatražila je HNS-ova Marija Puh, koja je nakon pauze citirala neke izjave koje se ovih dana o ženama mogu čuti u javnosti. 'Te izjave su skandalozne i zabrinjavaju me. Ukazuju da određene interesne skupine i pojedinci, žele dikreditirati žene i maknuti ih iz javnog prostora, želi nas se vratiti natrag u patrijarhat, smjestiti nas u kuće i kuhinje, prikazati nas nesposobnima, za politiku, za posao ili za neke odgovorne funkcije', poručila je Puh.

Iznijela je i svoju ispovijest. 'Moj dečko je tražio od mene da se ostavim politike i političkog angažmana, govorio mi je da sav moj trud, sav moj posao, nema smisla i da od mene nikad neće biti ništa. Tražio je da se preselim u njegovo mjesto, da se maknem, od posla kojeg radim, da nađem normalan posao, da što prije rodim dijete, posvetim se obitelji i njemu, no ja tad nisam vjerovala njemu, ja sam vjerovala sebi. Vjerovala sam sebi i to je razlog, zbog kojeg sam danas ovdje. Vjerujem da vrijedim više i vjerujem da mogu više učiniti nego što je to mislio tada on. Zato, danas želim poručiti svim ženama, vjerujte u sebe, niste ništa manje vrijedne, od onih koji vas žele stjerati u kut', kazala je Puh.

'Budimo jedinstveni i ne dopustimo da žene budu taoci političkog prepucavanja, a njima poručujem da slijede svoj put i smisao u životu, kao što sam to i ja', dodala je.

  • +22
Sabor sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o arhivskom gradivu i arhivima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanku je zatražio i Mostov Božo Petrov, koji je kazao da nezanje nije alibi, pogotovo kod HDZ-a.

'Kažu da nisu znali, a znali su. Ministar financija punih godinu dana prije afere Agrokor nije znao da se nešto događa u Agrokoru. Predjednik Vlade mjesec dana prije afere - nema pojma. Nakon toga kad su bili doslovno prisiljeni razgovarati u Vladi o aferi Agrokor završili su suradnju sa MOST-om optužujući nas da mi želimo koristiti represivni aparat, da oni tada nisu znali ni za Ivicu Todorića i upravo zato što nisu znali čovjek je dobio pola godine gratis i cjeloživotno ferije u drugoj zemlji. Nisu znali da Knighthead fond zapravo nema veze sa onim što su oni mislili, nego danas je pitanje je li Knighthead fond uopće u Hrvatskoj i je li danas Rusi drže Agrokor. Nisu ni to znali. Nisu znali za honorare savjetnika', rekao je Petrov.

'Znali ste puno toga, a nešto što ste znali niste htjeli znati i niste htjeli da javnost zna. Kada se događa nasilje u obitelji, jednaki suučesnik je i član obitelji koji okrene glavu i kaže: ne znam. Svi oni koji su bili svjedoci, izvršitelji i nalogodavci trebaju podnijeti račun jer ovakvo nasilje nad hrvatskim gospodarstvom, poreznim obveznicima i svim građanima RH treba završiti.', poručio je Petrov.

O Agrokoru se oglasio i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji je zatražio ostavku Vlade, a od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se pozabavi Antom Ramljakom i njegovom povezanošću s Texo Menagmentom.

Vladajuće je branio HDZ-ov Josip Borić, ponovivši da je lex Agrokor bio dobar potez. 'Političari su ušlu u prostori i žele biti u prostoru biznisa. I slušamo danas što smo trebali znati, a što nismo. Cilj je Vlade nastavak procesa. Što se tiče naknade savjetnici, vjerujem da predsjednik vlade nije znao, a da li je to dobro ili ne sudit će javnost', rekao je Borić.

'Kada vidimo nastup bivšeg predsjednika Sabora, koji nas je optužio da ne dolazimo na posao...a on sam ne radi svoj posao. Zašto ne predsjedava sjednicom, a ima priliku. Neki su prijavili sedam članova domaćinstva, a bilo ih je pet. Sjetimo se afere kumovi. Nemojte optuživati druge za ono što i sami radite', krenuo je Borić na Petrova.

Vlada je svoju budućnost vezala uz lex Agrokor i Ante Ramljaka, poručila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. 'Ako ste nešto vezali onda o tome morate i znati, ali i o nekim stvarima reći javnosti. Elementarna pristojnost bi bila da kažete tko je pisao lex Agrokor, elementarna pristojnost bila bi da je Ramljak rekao koliko je plaćen, koliko ima savjetnika i koliko su oni plaćeni', poručila je Mrak Taritaš.

Neborjeno puta smo rekli da će loš posao povjerenika snositi građani, dodala je. 'Koristim govornicu da zamolim premijera da kaže koji je stav Vlade u odnosu na rad povjerenika i da Vlada stane iza njega ako su zadovoljni. Na povratku iz Strasbourga, gospodine Plenkoviću, dajte da vam čujemo glas', rekla je.