eu

Plenković o kandidaturi Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe; bit će vrlo neizvjesno

26.06.2019 u 09:19

Bionic
Reading

Hrvatska je obavila jako dobar posao oko kandidature ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, a tajno glasovanje koje se održava u srijedu navečer i na kojem se bira između nje i protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova, bit će vrlo neizvjesno, istaknuo je premijer Andrej Plenković

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u srijedu će u tajnom glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat. U utrci su hrvatska ministrica i potpredsjednica vlade Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders.

'Obavili smo jako dobar posao' oko kampanje, rekao je u srijedu u emisiji HRT-a 'A sada Vlada' premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

'Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos', rekao je premijer.

'Vrlo je neizvjesno. Mislim da smo učinili sve što smo mogli i već smo sada dobili jedan važan plus i poštovanje u pogledu i zemlje i kandidatkinje', dodao je.

Rezultati glasovanja trebali bi biti poznati oko 21 sat.

Hrvatska ministrica bi eventualnom pobjedom bila druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti, otkrio je Plenković.

Prošlih pet godina glavni tajnik Vijeća bio je Thorbjorn Jagland, bivši premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik parlamenta iz Norveške.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice ili tajnika predviđeno je 15. listopada ove godine.