krizna vremena

Marić: Teško će biti ova tri mjeseca, a nakon toga bi moglo biti još teže

16.04.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak navečer da nas očekuju teška vremena, ali i da bi iz cijele situacije Hrvatska trebala izaći puno jača nego je to bio slučaj s prošlom krizom

Sindikati ne pristaju na rezanje plaća koje je, kako se čini, sve izvjesnije. U ovom trenutku ne odriču se ničega, no ako kriza potraje, onda će se stvari mijenjati.

Kome će se prvom i koliko uzeti? Ministar Marić kazao je je prošli tjedan hrvatska Vlada donijela uštede i preraspodjele 2,1 milijardi kuna na svim stavkama. "Rekli smo od prvog dana našeg mandata za vrijeme koronavirusa jedina stavka koju nećemo dirati su mirovine", istaknuo je.

Što se tiče plaća u javnom sektoru kaže kako je to tema GSV-a, ali i razgovora sa sindikatima.

"Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro doći do rješenja jer ovo što smo do sada napravili, što se tiče ušteda, je veliki iskorak, ali još nismo ni na pola puta onoga što priželjkujemo i trebamo učiniti što se tiče ušteda", kazao je Marić za Dnevnik Nove TV.

"Okolnosti su takve da svi moramo shvatiti kakva je situacija. Nama mjesečno za funkcioniranje države treba između 13 i 15 milijardi kuna. Plaće u tom cijelom iznosu su negdje oko 2,5 milijarde kuna i nisu jedina stavka. Tu su mirovine, ali i zdravstveni sustav i socijala, treba sagledati sve stvari i mjere koje smo uveli za gospodarstvo", naveo je.

Smatra da se upravo solidarnošću i zajedništvom može izvući ovu krizu te je poručio da nam ne trebaju podjele na javni i privatni sektor.

Kaže da Hrvatska može izdržati ovo stanje. Govorimo o iznosima zaista velikim u tri mjeseca - od 65 do 70 milijardi kuna i to je vrlo izazovno", kazao je Marić i dodao kako će biti teško ova tri mjeseca, a stvari bi dalje mogle biti još teže i kompleksnije.

Kaže da treba gledati pozitivno bez obzira na ovu situaciju. "Hrvatska iz ove krize mora izaći bolja i puno jača nego je to bio slučaj sa prošlom krizom. Imamo puno prilika", dodao je.

Marić je u razgovoru spomenuo i mogućnost ukidanja parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvo.

"Ima tu puno resora koji su uključeni, svaki od parafiskalnih nameta pripada nekom od resora, ja se nadam da ćemo anal'ze brzo završiti', zaključio je.

  • +9
Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL