USKORO OCJENA KOMISIJE

Marić: Prodaja državnih udjela u poduzećima kreće za mjesec dana

  • Autor: tportal.hr/N1
  • Zadnja izmjena 04.05.2016 19:43
  • Objavljeno 04.05.2016 u 19:43
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nakon spekulacija da HDZ neće podržati mirovinsku reformu koja je predstavljena u sklopu Nacionalnog programa reformi oglasio se i ministar financija Zdravko Marić. Gostujući u Dnevniku televizije N1, progovorio je i o tzv. poreznom USKOK-u, ali i najavljenoj prodaji državnih udjela u poduzećima

Što se tiče mirovinske reforme, Marić je, kazao je u razgovoru za televiziju N1, uvjeren da će Vlada dobiti potporu partnera.

'Uvijek će biti nezadovoljnih. Vlada je predala program reformi i smatram da ćemo biti kadri provesti sve to', kazao je Marić.

Uz predstavljanje na Vladi, reforme su otišle i put Bruxellesa. 'Dobit ćemo uskoro prvi odgovor na program reformi. Hrvatska je i dalje u proceduri prekomjernog deficita i sigurno je da su svi koraci usmjereni tome da u neko doba izađemo iz toga. Očekujemo dijalog s Europskom komisijom. Za reforme smatramo da su potrebne ne samo radi EK, nego smatramo da je potrebno napraviti strukturni iskorak kako bismo krenuli naprijed', kazao je Marić upitan bi li moglo biti problema s EK-om ako se reforme ne provedu.

Na pitanje može li proračun izdržati ukoliko ne dođe do mirovinske reforme, Marić je kazao: 'Mirovine su jedna od dvije kategorije koje nismo smanjivali, ali određeni omjeri upućuju na potrebe korekcije. Na tom tragu su bile i prethodne vlade. Produljenje životnog vijeka stavlja pritisak na proračun. Korekcije će biti za osnaživanje aktivnosti. Imamo neke županije u kojima je omjer zaposlenih i umirovljenika ispod jedan. Potrebno je povećati zapošljavanje, ali i zadržati ljude što dulje na tržištu rada.'

Marić je kazao da bi uskoro trebala krenuti i prodaja državnih udjela u poduzećima. 'Sve su to stvari koje su još na stolu i morat ćemo se strpjeti. Ideja je da se u kratkom vremenu napravi iskorak i to mora biti signal. Rekao bih da prve prodaje kreću za mjesec do mjesec i pol', rekao je Marić.

Što se tiče medijskih napisa da premijer Orešković planira ukinuti stopu na dohodak od 40 posto, Marić nije želio spekulirati.

'Ograđujem se od svih spekulacija iz javnog prostora. Molio bih za malo strpljenja. Analiza poreznog sustava će biti vrlo brzo prezentirana - do ljeta. U slučaju poreza na dohodak ima dosta prostora za napredak. Moramo taj segment učiniti boljim za poduzetnike. Ne gledamo izdvojeno segmente, nego sustav u cjelini', rekao je Marić.

Progovorio je i o sudbini tzv. poreznog USKOK-a. 'Radio je dobro i ostat će u djelokrugu Ministarstva, ali u kojoj ustrojstvenoj jedinici... Prirodnije je da je vezan za Poreznu upravu. Vrlo brzo ćemo imati rješenje. Službe za koje ja odgovaram treba dodatno snažiti i jačati. Moraju biti dobro umrežene s organima kaznenog progona, i međunarodnima', rekao je Marić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!