SJEDNICA TEHNIČKE VLADE

Marić: Oporavak PDV-a me posebno raduje; Orešković: Svi smo stegnuli remen

14.09.2016 u 13:16

Vlada raspravljala o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Na prvoj sjednici nakon prijevremenih parlamentarnih izbora tehnička vlada raspravljala je i oduševila se, između ostalog, izvršenjem državnog proračuna u prvoj polovici ove godine, a otvoreni dio Vlade počeo je s 15-ak minuta zakašnjenja i potom čestitkom premijera Tihomira Oreškovića kolegama iz HDZ-a i Mosta. Zbog dobrog fiskalnog stanja Orešković i HDZ-ov ministar financija Goran Marić izrazili su veliko zadovoljstvo, a potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov malo se pogubio u točkama dnevnog reda

'Čestitam partnerima na izbornim rezultatima. Nadam se da će se vrlo brzo formirati nova Vlada te iskoristiti pripremljeno i nastaviti sa započetim reformama važnima za budućnost Hrvatske', kazao je Orešković na početku otvorenog dijela današnje sjednice u Banskim dvorima

'Kampanja je završila. Izbori su iza nas i možemo se vratiti na ekonomske teme', poručio je ministar financija Goran Marić pa krenuo redati brojke: 'Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci izvan je očekivanja, a zabilježili smo 8,1 posto porasta poreznih prihoda.'

Marić: Ovako nizak deficit jako dugo nismo vidjeli

Proračunski prihodi su u porastu, što je rezultat i povlačenja europskih sredstava, ali i povećanja poreznih prihoda, dodao je. 'Oporavak PDV-a me posebno raduje', istaknuo je Marić, podsjetivši na zamrznutu rashodnu stranu proračuna te da su rashodi maksimalno pod kontrolom

Izvršenje proračuna u prvoj polovici 2016.

 
Ukupni prihodi državnog proračuna u prvoj polovini ove godine ostvareni su na razini od 56,3 milijarde kuna, dok ukupni rashodi za prvo polugodište iznose nešto manje od 58,7 milijardi kuna.

U usporedbi s prvom polovinom prošle godine, prihodi su povećani za više od 10 posto, a rashodi su rasli za oko 0,4 posto, odnosno praktički su zamrznuti na prošlogodišnjoj razini, unatoč nekim stavkama koje nisu bile planirane, poput troška upravo završenih parlamentarnih izbora.

Prihodi:
Porezni prihodi u prvom polugodištu rasli su za 8,1 posto, na 34,3 milijarde kuna, pri čemu je od PDV-a u proračun uplaćeno jedan posto više nego lani, odnosno 20,5 milijardi kuna, od poreza na dobit 4,2 milijarde kuna ili 21,7 posto više, a poreza na dohodak 1,2 milijarde kuna ili 21,5 posto više.

Prihodi od pomoći ostvareni su na razini od 4,2 milijarde kuna ili 52,5 posto višoj nego lani, a kao rezultat bolje iskorištenosti sredstava iz fondova EU-a.

Rashodi:
Na strani proračunskih rashoda najveća su stavka naknade građanima - 22,6 milijardi kuna - od čega 18,4 milijarde kuna čine rashodi za mirovine, koji su rasli za 146,6 milijuna kuna prema lani uslijed indeksacije i većeg broja umirovljenika.

Istodobno se bilježi smanjenje materijalnih rashoda pa su tako primjerice troškovi za usluge manji za 157,7 milijuna kuna, za materijal i energiju za 105,7 milijuna kuna, a ostali materijalni rashodi za 105,3 milijuna kuna i na razini cijelog polugodišta njihovo ostvarenje je oko 5,5 posto manje od prvotnog plana i iznosi 12,6 milijardi kuna.

Nešto su niži, za 443,9 milijuna kuna, i financijski rashodi, većinom kamate na dug, koji su do kraja lipnja iznosili 5,4 milijarde kuna.


U ostatku godine očekujemo da neće biti nekih velikih izdavanja, kazao je ministar i zaključio: 'Ovako nizak deficit jako dugo nismo vidjeli, odnosno gotovo uravnotežen proračun.'

Kazao je, međutim, i da je još velik posao pred njima. Gospodarski rast, smanjivanje deficita, aktivacija državne imovine tri su ključna stupa smanjivanja javnog duga, podsjetio je na planove s početka godine.

Marić je istaknuo kako očekuje nastavak takvih kretanja pa bi Hrvatska mogla iduće godine izaći iz Procedure prekomjernog deficita.

Orešković se nada podizanju rejtinga, a gdje su misli Bože Petrova?

'Ovo su najbolji rezultati od 2008. godine. Čestitam ministru Mariću i zahvaljujem svima. Svi smo stegnuli remen i to je dalo rezultata pa se nadam kako će nam i agencije podići rejting', zaključio je Orešković.

U Banskim dvorima raspravljalo se i o izvještaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2015. godinu te o radu Agencije za zaštitu okoliša za 2014. godinu, Savjeta za nacionalne manjine o utrošku proračunskih sredstava iz 2015. godine te Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2015.

Upravo u pokušaju da izloži kolegama Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine, potpredsjednik Vlade Božo Petrov malo se pogubio i nasmijao ostatak Vlade jer je pročitao izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva.
Kad je završio izlaganje, Orešković je kazao Petrovu da je malo pogriješio točku, na što se Petrov nasmijao i ispričao što je zbrzao s točkom 13., a Orešković je sve popratio riječima:'Ok, to smo sad čuli, možemo glasati o ovoj točki pa se vratiti na 12. točku.'

Vlada odobrila nova zaduženja

Među21 točkom dnevnog reda nalazi se i odluka kojom se obvezuje HAC da dovrši izgradnju pristupne ceste Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj i tamošnje granične policije za 602.000 kuna te je dana suglasnost Nacionalnom parku Mljet da sklopi ugovor o nabavi tri električna broda sa zajednicom ponuditelja ICAT iz Zagreba i RIVA iz Šibenika u vrijednosti od 9,9 milijuna kuna.

Vlada je odobrila i dva zaduženja pa je tako Gradu Valpovu odobreno podizanje 2,45 milijuna kuna kredita kod Privredne banke Zagreb za financiranje investicija novih infrastrukturnih projekata i rekonstrukciju postojeće komunalne infrastrukture, a Gradu Našicama odobreno je zaduženje kod OTP banke u iznosu od 5,5 milijuna kuna namijenjenih kupnji Dvorca Pejačevićev trg u Našicama, u vlasništvu Marca Pejacsevicha

Iz proračunske zalihe Vlada je za podmirenje dijela troškova sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju odobrila iznos u visini od 10,6 milijuna kuna, a na dnevnom je redu bio i prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe za 2016. Ministarstvu uprave za uslugu prilagodbe Registra birača zakonskim izmjenama te za podršku Registru birača za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Vlada je također raspodijelila sredstva za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za Hrvate u BiH iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu te dala suglasnost za prenamjenu dodijeljenih sredstava i njihovo korištenje za realizaciju Projekta rekonstrukcije i opremanja športskog kompleksa u okviru kampusa i Sveučilišta u Mostaru


Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice, između ostalog, usvojen je pregled podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2016. te je HDZ-ova Gorana Marića imenovala predsjednikom Nadzornog odbora Fine.