izmjena pravilnika

Marić: Obveznici poreza moći će donirati potresom pogođena područja bez plaćanja PDV-a što bi trebalo biti poticaj kompanijama za doniranje

07.01.2021 u 16:12

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da bi izmjene pravilnika kojima će obveznici poreza na dodanu vrijednost (PDV) moći donirati robe i usluge na potresom pogođena područja bez plaćanja PDV-a trebale predstavljati i poticaj kompanijama za doniranje

Riječ je o izmjeni pravilnika o Općem poreznom zakonu, koji bi trebao sutra biti objavljen u Narodnim novinama, a stupiti na snagu dan poslije, izjavio je Marić nakon sjednice Vlade.

Mjera se odnosi isključivo na obveznike PDV-a, dakle one poduzetnike, pravne i fizičke osobe, čiji godišnji prihodi premašuju 300 tisuća kuna, objasnio je.

"Ako oni isporučuju određene robe ili usluge bez naknade, dakle doniraju na potresom pogođena područja, s obzirom da imamo i proglašenu katastrofu, (...) oslobođeni su obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost", izjavio je Marić.

Ustvrdio je i da se s tom mjerom ne kasni jer obveznici PDV-a imaju rok za podnošenje obrazaca PDV-a do 20. siječnja.

"Dakle, čak uspijevamo zahvatiti i onih nekoliko dana prosinca. Ako je netko u tom vremenu nešto donirao, a podliježe ovom pravilniku, on ima vremena u prijavi obrasca PDV-a za prosinac 2020. to između ostalog evidentirati, a isto tako i u slijedećem mjesecu kada bude podnosio obrazac za siječanj", pojasnio je Marić.

Dodao je kako po tom pitanju, s jedne strane, postoje ograničenja propisana europskim direktivama. No, u ovakvim okolnostima u Vladi se nadaju da su pronašli zadovoljavajuće rješenje koje neće previše odstupati od tih direktiva, kako se ne bi otišlo i u sferu određenih prekršaja, a istovremeno će dati poticaj našim kompanijama, naglasio je.

Marić je rekao i kako su se u početku možda najviše donirale osnovne živežne namirnice, ali i da se u mjesecima koji su ispred nas prije svega se misli na donacije građevinskog materijala, koji će služiti u obnovi i izgradnji objekata na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na račun državne riznice dosad doniran 64,1 milijun kuna

Novčane donacije su uvijek oslobođene plaćanja PDV-a i u ovom trenutku iznos donacija na službenom računu državne riznice je 64,1 milijun kuna, istaknuo je ministar financija.

Najavio je da će kroz idućih nekoliko dana, i zbog individualnih upita iz zemalja izvan EU-a pa tako i SAD-a, odakle je i inicijativa i pokrenuta, biti omogućena uplata donacija karticama, poput Vise i Mastercarda. Tim načinom plaćanja namijenjena sredstva bi se odmah transferirala u državni proračun, a na tome radi Fina, u suradnji s pojedinim komercijalnim bankama, dodao je Marić.