750 TISUĆA KUNA

Marić izlazi na slobodu, sud prihvatio jamčevinu

17.07.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Vlasnik zaštitarske tvrtke 'Sokol Marić' Zlatko Marić poslijepodne će izaći iz zatvora u Remetincu jer je sud prihvatio njegovu jamčevinu od 750 tisuća kuna za obranu sa slobode

Marić će na slobodu čim uplati jamčevinu i pred sucem istrage obeća da se neće kriti, bez odobrenja napuštati boravište, ometati kazneni postupak i ponoviti kazneno djelo. Iz istražnog zatvora izlazi deset dana nakon uhićenja zbog sumnje da je telefonski prijetio bivšem prijatelju - zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici, kojemu je dan nakon prijavljivanja prijetnje s više hitaca propucan osobni automobil, parkiran ispred njegove kuće u Ulici Jagodnjaku.

Osim prijetnji, policija vlasnika najveće hrvatske zaštitarske tvrtke sumnjiči i za nedopušteno posjedovanje oružja jer je u njegovu stanu i uredu pronađeno nekoliko pušaka i oko 400 komada streljiva.


Mariću je nakon uhićenja sudac istrage odredio 200 tisuća kuna jamčevine za obranu sa slobode, no izvanraspravno vijeće ocijenilo je da je svota preniska pa je 52-godišnji vlasnik 'Sokol Marića' ponudio 750 tisuća kuna, što je sudac istrage prihvatio. Državno odvjetništvo se žalilo, no izvanraspravno vijeće odbilo je danas tu žalbu.

Marić na slobodi ne smije kontaktirati sa svjedocima koje državno odvjetništvo mora ispitati. Krajem prošlog tjedna njegov je branitelj Ljubo Pavasović Visković potvrdio i da je policija iz zaštitarske tvrtke uzela dio poslovne dokumentacije.

Mediji nagađaju da istražitelji 'češljaju' Marićevo poslovanje s državnim tvrtkama jer se sumnja da je neke poslove dobivao nezakonito te da je riječ o izvlačenju novca kao u slučaju Fimi medije, no njegov branitelj tvrdi da pod povećalom nisu javne tvrtke, nego manje unosni ugovori sklopljeni s tvrtkom bivšega glasnogovornika vlade i HDZ-a Ratka Mačeka. Marićev branitelj tvrdi kako u tim ugovorima nema ništa sporno i da za Marića ne bi trebalo biti nikakvih posljedica.

Maček, pak, tvrdi kako nijedna njegova tvrtka nikada nije poslovala s Marićem. Po pisanju medija, Lozica i Marić bili su prijatelji, a odnosi su se navodno poremetili zbog Marićeve bliskosti s odvjetnikovom suprugom. Lozica je navodno nekoliko puta prijavio Marićevu tvrtku i njega optužujući ga da mu postavlja ilegalne kamere u kuću. Marić je, kako nagađaju mediji, policiji izjavio da su kamere postavljene na Lozičin zahtjev prije više od godinu dana te da su njegovi zaposlenici samo obavljali redoviti popravak nadzornog sustava.

Lozica se u javnosti više puta spominjao kao zastupnik Hypo banke i Zagrebačkog holdinga te u nekoliko sudskih postupaka i korupcijskoj aferi Fimi mediji, gdje je u istrazi svjedočio o kupnji lokalnog medija na preporuku bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka.

Inače, dva tjedna prije nego što je propucan Lozičin automobil, bačena je bomba koja nije eksplodirala pokraj automobila u dvorištu obiteljske kuće bivšeg šefa Hypo leasinga Drage Vidakovića. Osim što je, poput Lozice, povezan s Hypo bankom, Vidaković je također svjedočio protiv bivšeg premijera Sanadera, ali u slučaju primanja provizije za zajam koji je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj 1995. godine.