porezni paket u saboru

Marić: 93 posto poduzetnika plaćat će stopu poreza na dobit od 12 posto

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 28.11.2019 10:40
  • Objavljeno 28.11.2019 u 09:51
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednicu Hrvatskog sabora u četvrtak započeo je ministar financija Zdravko Marić, predstavljajući saborskim zastupnicima izmjene i dopune paketa devet financijskih zakona o kojima će se, kako je najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, održati objedinjena rasprava. Marić je, između ostalog, rekao da je ukupni efekt zadržavanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 25 posto oko 1,850 milijardu kuna.

'Ovim prijedlogom proširuje se obuhvat stope od 13 posto na pripremu i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. S tom specifikacijom nema više razlikovnosti jeste li došli u neki ugostiteljski objekt, konzumirali tamo ili recimo, uzeli hranu i iznijeli. Tu je i catering, sve je horizontalnim pristupom izjednačeno, da ne moramo imati određene vrste problema kakvih je mpožda bilo kada nije bila jasno povučena ta granica', rekao je Marić.

Najavio je da će 93 posto poduzetnika plaćati stopu poreza na dobit od 12 posto, do sada je to bilo 85 posto. Dakle, to je 9 od 10 poduzetnika, s tim da će obrtnici moći birati kako će obračunavati porez na dobit.

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu u četvrtak raspravom o paketu devet poreznih zakona među kojima su izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i Zakona o porezu na dohodak.

Vlada je odlučila zadržati opću stope PDV-a od 25 posto kako bi se osigurala financijska sredstva za povećanje plaća i porezno rasterećenje plaća kroz porez na dohodak te osigurala sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne samouprave kako se ne bi ugrozila realizacija već započetih višegodišnjih projekata.

  • +20
  • +17

Sjednica Sabora 28. 11. 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sniženje stope PDV-a na 13 posto je za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta prema posebnom propisu te za nositelje fonogramskih prava, radi rasterećenja poslovanja, što će poreznim obveznicima omogućiti da samostalno odluče na koji će način usmjeriti razliku nastalu zbog sniženja stope PDV-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dobit, Zakona administrativnoj suradnji u području poreza, Zakona o trošarinama te općeg poreznog zakona i Zakona o fiskalizaciji i prometu gotovinom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!