PLODOVI MILINOVIĆEVA ZAKONA

Mariborska klinika nema više mjesta za parove iz RH

bebe kade

bebe kade

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Istodobno s početkom primjene novog Zakona o medicinskoj oplodnji počeo je i egzodus parova koji muku muče s neplodnosti u Maribor

Više od sat vremena bio je zauzet telefon na Odjelu reproduktivne medicine Opće bolnice u Mariboru. Naposljetku se javila medicinska sestra te se, sva izmoždena, ispričala zbog čekanja.

'Nemamo ni sekunde odmora, stalno zvone. Svi pozivi pacijenata dolaze iz Hrvatske', povjerila se Večernjaku.

Navala je pacijenata, svi su termini zauzeti i bolnica više nikoga ne naručuje. Istodobno s početkom primjene novog Zakona o potpomognutoj oplodnji počeo je i egzodus parova koji muku muče s neplodnosti.

Iako su hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović i dio struke posljednjih tjedana iznenada apelirali da nije potrebno odlaziti u inozemstvo – ističući da se uspješnost potpomognute oplodnje neće smanjiti unatoč zabrani zamrzavanja predembrija i dopuštenju za oplodnju samo tri stanice – pacijenti su očito skeptični.

'Za informacije i naručivanje rezerviran je termin od 14 do 15.30 sati. Imamo tri telefonske linije i sve tri su cijelo vrijeme zauzete', objašnjava medicinska sestra Daniela Hanžel. Osim nje, još dvije sestre odgovaraju na pozive.

'I prije smo imali puno pacijentica iz Hrvatske, ali ovo sada... Ovo je neusporedivo. Prava ludnica', dodaje D. Hanžel te je, uz pomoć kolegica, nekako procijenila da na dan telefonom i mailom kontaktiraju s više od 30 parova.

'Ni uz najbolju volju ne možemo ih više primiti. Termini su zauzeti za više od godinu dana unaprijed. Neki zovu svakih nekoliko dana interesirajući se je li oslobođen koji termin', objašnjava Hanžel.

I do sada je Slovenija bila glavno inozemno odredište kamo su hrvatski parovi odlazili po pomoć, što i nije čudno kada se zna da se kod nas godišnje obavljalo manje od 2.000 potpomognutih oplodnji iako su potrebe i tri puta veće.

Prema podacima krovne organizacije, Europskoga društva za humanu reprodukciju i embriologiju o mobilnosti pacijenata, u studenome 2008. iz Hrvatske su na postupku u inozemstvu bila 44 para.

Jedan je par pomoć tražio u Belgiji, 15 u Češkoj, a čak 28 u Sloveniji, i to najviše u Mariboru. To je, kažu u toj bolnici, i inače njihov mjesečni prosjek.

Za sada je teško procijeniti koliko će porasti broj pacijentica u stranim klinikama, no iskustvo Italije, gdje je 2004. stupio na snagu zakon vrlo sličan hrvatskome, kaže da bi se broj mogao učetverostručiti. Talijanski zakon u međuvremenu je promijenjen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi