Mare e monti - idealan ručak za jedan petak

Mare e monti - idealan ručak za jedan petak

30.09.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Mare e monti - idealan ručak za jedan petak

Jedan sasvim običan ručak za jedan jesensko sunčani petak ... Posvećen je gastro putovanju u Istru, s Majom Danicom Pečanić, po kojoj ćemo se skitati i snimati sa superljudima iz San Gurmana. A što smo sve pojele i popile - vidjet ćete sljedeći tjedan na Sjedi&Jedi.

Terra Istriana predstavlja savršen spoj mare - mora i monti - planina odnosno šuma ;). Gamberi i shitake?!  Pa to je to!

Začinjeno porilukom, češnjakom, paprom i maslinovim uljem. Pa sve zajedno upakirano u rižoto! Pa oplahnuto dobrom, ohlađenom, Istarskom Malvazijom - ajmeee divotee!

A tek salata od mini rajčica s feta sirom, nasjeckanim porilukom, svježim bosiljkom i maslinovim uljem kao prilog ... :P

za 4 osobe

250 g očišćenih repova kozica
200 g shitake gljiva
1 poriluk
1 crveni luk
3 česna češnjaka
maslinovo ulje
mljeveni papar
krupna sol
250 ml pilećeg temeljca
riža
malo limunovog soka
malo tamarija
malo mirina

Najbolje je da ovakav ručak pripremite u woku. Ako nemate wok onda koristite svoju najbolju tavu!

U wok ubacite malo maslaca, dodajte nasjeckani češnjak, luk, par listova bosiljka i maslinovo ulje. Prethodno nasjeckane shitake ubacite kad se luk i češnjak zastakle. Dodajte mljevenog papra i malo krupne soli. Pirjajte dok gljive ne omekšaju. Ubacite nasjeckani poriluk, još malo maslinovog ulja i promiješajte.


Kozice dolaze kad se sve prethodno fino sljubi. Promiješajte ih i poškropite limunovim sokom, tamarijem i mirinom. Dodajte još malo ulja i pustite da - krčka!


Riža! Jaaako bitna stavka u svakom rižotu ;)

Na zagrijanu tavu stavite žličicu maslaca i malo maslinovog ulja. Ubacite šalicu i pol riže i promiješajte. Ovaj se postupak zove tostiranje! Dakle, tostirajte rižu dok zrna ne postanu staklasta. Kad se to dogodi dodajte dvije žlice bijelog vina i pričekajte da ispari. Nakon toga dolijevajte pileći temeljac - po malo! Inače vam riža neće biti kremasta. Ulijevajte temeljac dok se riža ne skuha. I sve to činite na laganoj vatri.

Nakon što ste pripremili mare e monti sastojke i skuhali rižotnu rižu - pomiješajte ih, odnosno ubacite rižu u wok ili tavu.


Ne zaboravite na salaticu! Oprosti Boo što koristim deminutiv! Riskirat ću ozljedu glave kad Te sretnem u gradu (interna). Ali ne mogu si pomoći! Naročito kad vidim te slatke paradajziće ;)


Poslužite toplo, s malo parmezana i uz čašu ohlađene Malvazije. I nije mari nego mare e monti! Ubi' me lapsus calami!


Više se vidi mari nego monti ali možda imam još koju fotku gdje ...


... se i dalje više vide mari nego monti :)

Terro Istriano - hir vi kam