NEOBIČNO USTAVNO TUMAČENJE

Maras: Šeks traži svrhu svog postojanja

26.08.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Prema tumačenju savjetnika predsjednice Vladimira Šeksa, krajnji rok za održavanje izbora je 6. prosinca ove godine, a njihovo održavanje nakon toga bilo bi, kaže Šeks, neustavno. Ovakvo tumačenje očekivano je izazvalo reakcije u vladajućoj koaliciji i među ministrima

'Gospodin Šeks govori puno toga već dosta dugo. U prošlosti se puno puta pokazalo i da govori netočno. Ne vidim zašto bi on bio referentan da sada raspravljamo o tome što je on rekao', kazao je prije sjednice Vlade ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Naime, novinari su ga upitali da prokomentira Šeksovo tumačenje prema kojem bi održavanje izbora nakon 6. prosinca bilo neustavno.

Na pitanje vrši li Šeks, kao savjetnik predsjednice, pritisak da se izbori održe ove godine, Maras je odgovorio: 'On očito traži i ima neki svoj medijski prostor. Rekao bih da on kao savjetnik predsjednice traži svrhu svog postojanja i svog savjetovanja u Uredu predsjednice tako da svako malo 'nešto šibne van'. Ali kažem, puno puta je čovjek u prošlosti bio u krivu i ne vidim zašto ne bi bio i sada.'

Upitana za Šeksovo tumačenje, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nije mogla sakriti smijeh. 'Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika', kazala je Pusić.

Šeksovo tumačenje komentirao je i ministar uprave Arsen Bauk. 'Radi se pravom malom remek-djelu ustavnopravne misli. Ima samo jedan problem - u izravnoj je suprotnosti s izvješćem Ustavnog suda iz 2010. Ili g. Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama', kazao je Bauk.

I Marasa i Pusić novinari su upitali kada će biti održani izbori, odnosno je li u vladajućoj koaliciji određen datum izbora.

Na pitanje hoće li se izbori održati ove ili iduće godine, Pusić je poručila da će reći sve kada bude vrijeme za to.

Izbori će biti u ustavnom roku, a predsjednik stranke će sve obznaniti, kazao je kratko Maras.