referendum 67 je previše

Maras: Plenković će preko Šeksa pokušati utjecati na Ustavni sud

06.06.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je u četvrtak kako očekuje pritisak premijera Andreja Plenkovića preko svog mentora Vladimira Šeksa na Ustavni sud, kako bi osigurao da se sindikalni referendum o mirovinskoj reformi neće provesti

'Vlada se najavom da ide u pregovore sa sindikatima oko mirovinske reforme pokušava izvući iz nevolje. Sada, nakon što su potrošili naš novac na oglašavanja i napravili reformu koja je evidentno loša i nema potporu građana, žele vratiti priču i dogovarati se sa sindikatima', rekao je Maras novinarima u Hrvatskom saboru.

Smatra da će pritom vladajući igrati i na Ustavni sud. 'Očekujem snažan Plenkovićev pritisak preko svog mentora Šeksa na kuma (Miroslava Šeparovića) u Ustavnom sudu kako bi se osiguralo da se referendum na provede', kaže Maras.

Nadam se da će ustavni suci slušati razum i glas naroda i omogućiti ljudima da se izjasne o temi za koju su potpisali za referendum, poručio je dodavši da sindikati ne smiju odustati od zahtjeva za referendumom.

'Kada bi sindikati odustali od referenduma izdali bi 700.000 onih koji su potpisali za referendum. Nadam se da sindikati ni ne pomišljaju na to, neka građani kažu svoje, a nakon toga neka Vlada snosi političke konzekvence', poručio je SDP-ovac.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako bi se, po onome što je iščitao prema ranijim prijedlozima za ocjenu ustavnosti, dalo naslutiti da je referendumsko pitanje sindikata o mirovinskoj reformi protuustavno.

'Znam kako je Ustavni sud riješio u postupku ocjene ustavnosti inicijative oko 'outsourcinga' pojedinih djelatnosti, koje se sada obavljaju u javnim institucijama. Propisao je i ocijenio da su to gospodarska pitanja koja imaju posebni odraz u državnom proračunu. Kada bi na taj način vukli paralelu za ova pitanja, onda je mirovinska reforma 'par excellence' gospodarsko pitanje koje je u nadležnosti Sabora i Vlade', rekao je Bačić.