rebalans državnog proračuna

Maras dominirao sabornicom: Šest sati iznosio amandmane koji su redom odbijani

15.05.2020 u 20:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su se izjašnjavali o amandmanima na rebalans državnog proračuna kojih je veliku većinu predložila oporba, odnosno SDP-ov Gordan Maras, a redom su odbijeni, dok je glasovanje u ponedjeljak za kada je najavljeno i raspuštanje Hrvatskog sabora

Maras je predložio amandmane koji se odnose na izgradnju komunalne infrastrukture u Zagrebu, jer kako je rekao, gradska vlast i gradonačelnik Milan Bandić to nisu u stanju provesti. Među njima su izgradnja i sanacija mostova, podvožnjaka, rekonstrukcija vodovodne mreže, sanacija štete uzrokovane nedavnim razornim potresom (oko 400 milijuna kuna), izgradnja i opremanje dječjih vrtića te uređenje škola.

SDP-ov zastupnik je ustvrdio da su za loše stanje u gradu Zagrebu odgovorni premijer Andrej Plenković, jer još nije donesen zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa, i gradonačelnik Milan Bandić koji, kaže Maras, netransparentno i nenamjenski troši novac građana Zagreba.

Sramotno je da grad Zagreb i dva mjeseca nakon potresa izgleda gotovo isto i da su građani Zagreba poniženi prepušteni sami sebi i da je za saniranje štete procijenjene na 43 milijarde kuna, predviđeno tek 100 milijuna kuna, rekao je Maras.

Ustvrdio je kako je glas za HDZ i Plenkovića na predstojećim parlamentarnim izborima glas za Milana Bandića, koji mu daje potporu i drži saborsku većinu, nastavak takve štetne politike.

  • +19
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U više navrata tijekom gotovo šestosatnog izjašnjavanja o amandmanima Maras je u Saboru tražio stanku, a predsjedavajući potpredsjednik Sabora Željko Reiner tumačio je da stanku može odobriti u svakom trenutku samo ako je zatražena u ime kluba zastupnikam pa je izjašnjavanje nastavljeno.

Reiner je Marasu također rekao da može odustati od nekih amandmana kako bi se izjašnjavanje prije završilo, a ne da maltretira zastupnike, neprestano ponavljajući istu raspravu i ustrajno prekoraćujući vrijeme predviđeno za obrazlaganje amandmana.

SDP-ov Maras je negodovao i ocijenio kako je to 'nehumano i bešćutno' i da sada baš neće odustati niti od jednog amandmana, na što mu je Reiner odgovorio kako ionako od amandmana nije namjeravao odustati.

Inače, tijekom izjašnjavanja u sabornici je bilo svega nekoliko zastupnika.

Promjenom na mjestu predsjedavajućeg kojeg je preuzeo potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader nastavljeno je izjašnjavanje po istom obrascu - Maras je i dalje bezuspješno tražio stanku odbijajući odustati od ijednog amandmana, no oni su redom odbijani.

Rebalans državnog proračuna predložila je Vlada zbog padom prihoda uslijed pandemije koronavirusa na način da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na 147,3 milijardi kuna.