IZRICANJE KAZNE U SRIJEDU

Manning oslobođen optužbe za pomaganje neprijatelju

30.07.2013 u 19:51

Bionic
Reading

Vojna sutkinja, pukovnica Denise Lind oslobodila je u utorak američkog vojnika Bradleya Manninga krivnje za pomaganje neprijatelju, najtežoj točki optužnice za davanje povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, ali ga je proglasila krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti

Američka vlada tražila je maksimalnu kaznu zbog, po njezinoj ocjeni, ozbiljnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, uključujući i izvještaje s bojišnice u Iraku i Afganistanu, dok su aktivisti opravdavali Menningov potez kao nešto što razotkriva tajne američke operacije u inozemstvu.

Američki tužitelji su tijekom suđenja ustrajali u tvrdnji da je američka sigurnost bila ugrožena kada je WikiLeaks objavio videosnimku borbene akcije američkog vojnog helikoptera Apache, diplomatske bilješke i tajne podatke o zatvorenicima u Guantanamu, a koje je Manning predao WikiLeaksu dok je od studenoga 2009. do uhićenja u svibnju 2010. služio u Iraku kao vojni analitičar.

Skupina oko 30 njegovih pristaša okupila se pred vojnim sudom u Fort Meadeu u američkoj saveznoj državi Maryland prije izricanja presude.

Kazna Manningu trebala bi biti izrečena u srijedu, a prijeti mu maksimalna kazna od 154 godina zatvora.

Na preliminarnom saslušanju u veljači, Manning je kazao da je svojim postupkom želio 'potaknuti javnu raspravu.'

Priznao je da je dao tajne dokumente WikiLeaksu, kao i djelomičnu krivnju za još deset točaka optužnice. Nije priznao da je svjesno pomagao terorističkoj mreži Al Kaidi.