press u saboru

[VIDEO] Manjinske zastupnice: U popisu se izjasnite kao manjine da zadržite prava

01.10.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Saborska zastupnica albanske i još četiri nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i SDP-ova Barbara Antolić Vupora, pripadnica slovenske manjine, pozvale su u petak pripadnike 'malih' manjina da u popisu stanovništva deklariraju svoju nacionalnu pripadnost i tako zadrže prava.

Lekaj Prljaskaj je s konferencije za novinare u Saboru pozvala sve pripadnike manjina, a pogotovo albanske, bošnjačke, makedonske, crnogorske i slovenske, da se aktivno uključe i surađuju s popisivačima te izjasne kao pripadnici nacionalnih manjina.

"Kroz rad na terenu utvrdila sam da se većina njih zbog tehničkih razloga i drugih uvjerenja ne izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, a to je važno jer kao pripadnici nacionalnih manjina prema Ustavnom zakonu imaju prava i na državnom i na lokalnom nivou, koja mogu ostvariti jedino izjašnjavanjem kao pripadnici te manjine", istaknula je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Antolić Vupora je kao pripadnica slovenske manjine izrazila zabrinutost jer o izjašnjavanju o nacionalnosti, što je 17. pitanje u popisu stanovništva, ovise prava koja će pripadnici te manjine zadržati.

"Ako broj stanovnika koji se neće izjasniti onako kako se osjećaju padne ispod prava za učenje jezika manjine, prava za dostupnost državnih službi i drugih propisanih Ustavnim zakonom, poput onih na prostore, udruživanja, kulturno djelovanje, onda će im biti ukinuta", upozorila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kada se govori o miješanim brakovima, s obzirom da je "stvarno ugrožena opstojnost malih manjina", Antolić Vupora apelirala je na 'manjince' da razmisle kome sada treba više pomoći i čiji identitet treba zaštititi, odnosno da to bude onaj koji je malobrojniji.