bolnice pred kolapsom

Manje pacijenata na bolničkim odjelima intenzivne skrbi u Portugalu

06.02.2021 u 18:26

Bionic
Reading

Broj pacijenata oboljelih od covida-19 kojima je potrebna intenzivna skrb u prenapučenim portugalskim bolnicama u subotu je pao u odnosu na rekordan broj evidentiran prethodnoga dana, a vlasti su prijavile manji dnevni broj smrtnih ishoda i novih slučajeva zaraze koronavirusom

Po podacima portugalskih zdravstvenih vlasti u subotu je na odjelu intenzivne skrbi bio 891 pacijent, što je 13 manje nego u petak. Ukupno je zbog zaraze koronavirusom hospitalizirano 6158 osoba, u odnosu na 6412 prethodnog dana.

Nedavni nagli porast novozaraženih doveo je portugalske bolnice gotovo do kolapsa, a vozila hitne pomoći ponekad su pred bolnicama čekala satima u redu zbog nedovoljnog broja kreveta za nove pacijente.

U subotu je od posljedica covida umrlo 214 pacijenata, što je manje nego dan prije, u petak kada je evidentirano 258 smrtnih slučajeva. Danas je u zemlji 6132 novozaraženih, što je manje u odnosu na brojke s kraja siječnja, kada je od covida dnevno umiralo i više od 300 ljudi, a na vrhuncu zaraze u samo jednom danu evidentirano je 16.432 novozaraženih. Zemlja je u 'lockdownu' od sredine siječnja.

Od početka pandemije u Portugalu je od covida umrlo 13.954 ljudi. Pandemija ove zarazne bolesti u prvome valu u ožujku i travnju prošle godine nije osobito pogodila zemlju, no crni su rekordi zabilježeni prošlih mjeseci.

Za porast broja novih slučajeva zaraze, kao i za povećanu smrtnost od posljedica bolesti vlasti 'okrivljuju' zarazniju varijantu virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji, no priznaju da su širenju zaraze mogla pridonijeti i popuštanja restriktivnih mjera tijekom božićnih blagdana.