PIVO U MALEZIJI

Manekenku neće šibati dok traje ramazan

24.08.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Vjerske vlasti u Maleziji odlučile su kazniti šibanjem ženu osuđenu zbog toga što je popila pivo u hotelskom baru, ali kazna će biti izvršena tek kada bude završen mjesec posta ramazan

KUALA LUMPUR - Kazna poznatom modelu Kartika Sari Dewi Shukarno (32), majci dvoje djece, 'nije ukinuta, već samo odgođena', izjavio je Mohamad Sahfri Abdul Aziz, dužnosnik pokrajine Pahang za religiju, misionarski rad i jedinstvo, raspršivši nade da bi vlasti mogle preispitati prvobitnu odluku.

Sahfri je objasnio da je malezijski državni tužitelj savjetovao odgodu kazne koja se sastoji od šest udaraca šibom od ratana po goloj stražnjici. Takva šiba je veoma čvrsta te izaziva pucanje kože i krvarenje, zbog čega šibanje nadgleda i liječnik.

Kartika je tražila da izvršenje kazne bude javno. Po nju je danas došlo vozilo za prijevoz do ženskog zatvora, ali je nakon kraće vožnje ponovno vraćena kući.

Šibanje osuđenika je zakonito u Maleziji, ali ovo je prvi put da je toj kazni izložena žena, što potiče strahovanja o jačanju tvrdokorne islamske struje u zemlji.

Zatvorski dužnosnici poručili su da će na Kartiki primijeniti manju i lakšu šibu.

Islamski zakon brani alkohol malezijskim muslimanima, koji čine oko 60 posto stanovništva te zemlje koja broji oko 27 milijuna duša. Ostalim građanima, među kojima su brojne skupine Kineza i indijskih manjina, alkohol je dopušten jer oni ne potpadaju pod šerijat.