OZNAKE IZVORNOSTI

Mandarine, maraska i soparnik čekaju Europsku komisiju

08.05.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj komisiji uputilo još jedan Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla i dva Zahtjeva za registraciju oznake izvornosti. Zahtjev za oznaku zemljopisnog podrijetla je upućen za Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, a za oznake izvornosti za Dalmatinsku marasku/marašku te za Neretvansku mandarinu

Iz Ministarstva pojašnjavaju kako po zaprimljenoj dokumentaciji Europska komisija u roku od šest mjeseci, razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Nakon cijeloh postupka, koji zbog mogućih prigovora može potrajati i osam mjeseci, ako se oznake registriraju, one se upisuju u registar Europske unije - DOOR bazu.

"Kada se oznaka registrira na razini Europske unije to znači da je proizvod zaštićen na području cijele Europske unije i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda.

Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak, nadalje to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.