JURICA SAVJETUJE

Mamurluk

27.12.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Novogodišnji tulumi mogu biti vrlo zabavni u dobrom društvu, a još ako je ambijent u kojem slavimo fino upotpunjen s glazbom, hranom i pićem, tada ćemo se dočeka Nove rado sjećati cijele godine. Jedini problem nastaje kada previše popijemo i dnevno svjetlo dočekamo mamurni i nikakvi. Jurica savjetuje kako spriječiti te izliječiti mamurluk

Za doček Nove lijepo ćemo se odjenuti i proslaviti te sasvim sigurno će većina nas popiti više alkohola nego inače, ako ništa drugo, čašu šampanjca ili pjenušca koja je praktički obavezna. Ne želim vam smanjiti doživljaj, a kamoli držati lekcije o tome da se ne bi smjelo piti, ali ću vam dati nekoliko savjeta kako da u jednom komadu proslavite doček i uđete u 2013. lijepi, svježi i sa što manjim mamurlukom otvorite oči sljedećega jutra.

Liječenje mamurluka je Sizifov posao, a na kraju torture oko gutanja čudesnih ljekovitih napitaka od kojih bi se i zdravom čovjeku triput preokrenuo želudac dolazimo do zaključka da nas je izliječilo vrijeme koje smo proveli čekajući da tijelo metabolizira, odnosno izbaci sav višak alkohola.

Bitno je srezati mamurluk u korijenu pravilnom prevencijom koja nam nikako neće umanjiti zabavu i veselje tijekom samog dočeka. Popijte obaveznu čašicu šampanjca ili pjenušca u ponoć i nasmijani zakoračite u novo razdoblje svog života.

Prije odlaska na novogodišnju zabavu se pošteno najedite – nikada ne pijte na prazan želudac! Obrok neka bude zasitan i slobodno nešto masniji. Masnoća iz mesa, sireva i maslaca će prekriti bitne stjenke želuca i time usporiti apsorpciju alkohola, što može itekako smanjiti jačinu mamurluka. Za vrijeme ovoga obroka ne pijte alkohol, s kojim pričekajte oko sat vremena.

Slično djelovanje će pružiti i mlijeko koje bi sada trebalo biti nešto masnije, tako da će i fini frape od banane s medom odlično sjesti kao uvod pred feštanje. Elektrolit kalij iz banane i fruktoza iz meda pozitivno djeluju na smanjenje štetnosti alkohola. Za višak kalorija ćemo se brinuti sljedeći tjedan. :)

Za taj obrok slobodno pripremite finu talijansku bruschettu kojoj slobodno možete malo jače prepeći, tj. tostirati kruh – izgoreni ili karbonizirani dijelovi kruha će djelovati slično medicinskom ugljenu i poput filtra upiti višak alkohola. Birajte cjelovito tijesto i kruhove jer će vlakna bolje upiti višak alkohola.

Tijekom zabave pijte polako – Nova godina ionako hita galopirajućim tempom, tako da se vama nikuda ne žuri. Znam da vjerojatno nećete stalno gledati na sat, ali bi bilo idealno da ne pijete više od jednog pića na sat. Već time biste mogli prilično smanjiti mučninu sljedećeg jutra.

Uz vino ili uz svako piće popijte čašu vode, a može i poneka čaša prirodnog voćnog soka. Alkohol ima snažno diuretsko djelovanje, a mamurluk je osim trovanja tijela supstancama iz alkohola ionako većim dijelom upravo ekstremno stanje dehidracije.

Možda niste ni znali da težina mamurluka ovisi do vrste pića koje pijete. Svijetla ili sasvim prozirna pića će nerijetko uzrokovati lakši mamurluk od onih tamnijih poput crnog vina, ruma ili burbona jer tamna pića sadrže aktivne supstance zvane kongeneri koji će osim boje i okusa pridonijeti i daleko jačem mamurluku.

Kongeneri se stvaraju tijekom fermentacije. Svijetli rum, bijelo vino, džin, votka i svijetle žestice su nešto bolji izbor. Ne bi bilo loše da izaberete vrhunska pića jer se boljom proizvodnjom, tj. fermentacijom, destilacijom i pakiranjem izbjegava veća koncentracija kongenera u gotovom proizvodu.

Ako bismo već trebali birati boju i kvalitetu pića, onda možemo pripaziti i na to da ne miješamo vrste alkohola – vrlo su problematični kokteli u kojima se miješaju razne vrste alkohola, aroma i dodataka. Svaki put kada slavite, držite se samo jedne vrste pića i već ste sami sebi učinili veliku uslugu.

Budite vrlo oprezni s pjenušavim pićima. Pjenušac, šampanjac i sva gazirana alkoholna pića pridonose vrlo brzom upijanju alkohola zbog mjehurića, pa se zato i kaže da pjenušac udara u glavu – to nije mit. Jedna čaša pjenušca neka vam bude dovoljna; nakon nje se slobodno vratite vašem omiljenom koje nije gazirano.

Grickajte kisele krastavce jer sadržavaju dosta vode, ali i octa koji će vas kiselinom malčice podići te bitan natrij, elektrolit koji se gubi dehidracijom. Idealne su za grickanje i šparoge jer se znanstvenim istraživanjem pokazalo da one potiču enzime koji nam pomažu u lakšem metaboliziranju etanola čime se šteta koju činimo tijelu i posebice jetri smanjuje. Jedite ih prije, tijekom i poslije konzumacije alkohola.

Nakon zabave po dolasku doma bi bilo idealno da ostanete budni dok vas alkohol ne počne popuštati jer već time smanjujete efekte mamurluka nakon buđenja. Usto, pojedite bananu, popijte voćni sok i/ili veliku čašu vode, izbjegavajući pića s kofeinom.

Analgetik bi bilo bolje preskočiti jer bi uz alkohol u tijelu mogao uzrokovati daljnju štetu, no ako već morate birajte one blaže bazirane na paracetamolu. Uzimanje aspirina ili ibuprofena također pomaže, ali dodatno dehidrira tijelo, a to želite izbjeći.

Nakon buđenja vrijedi isto kao i prije odlaska u krevet, s tim da sada možete popiti šalicu kave koja će ublažiti glavobolju uzrokovanu mamurlukom te pripremite bogat doručak s voćem, integralnim žitaricama i jajima (omlet ili jednostavno tvrdo kuhana) koja će idealnim profilom aminokiselina nadalje neutralizirati ostatke alkohola u tijelu.