UVOĐENJE REDA

Maloj hrvatskoj općini prekipjelo: Tko odbije raditi, gubi socijalnu pomoć

14.05.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Tko odbije raditi, gubi pravo na socijalnu pomoć u visini od 1400 kuna, kratko i jasno poručuju iz općine Kloštar Podravski. Najnoviji je to socijalni rez za koji se odlučila općinska uprava kako bi, tumače, uveli red i disciplinu u svoju društvenu zajednicu

U obračun s korisnicima socijalne pomoći krenuli su u općini Kloštar Podravski. Onaj tko ne radi, odlučili su, neće dobiti 1400 kuna 'socijale'. Na njihovom popisu je 24 primatelja socijalne pomoći, a najveći problem je što se ne odazivaju na pozive da odrade svojih 30 do 90 sati.

'Sukladno Zakonu, primatelji socijalne pomoći moraju odraditi 30 do 90 sati u zajednici, za opće dobro. Mi smo još to smanjili na minimum, na samo 30 sati, no s njihove strane i dalje je preveliki bezobrazluk. Nitko ih ne tjera na ništa posebno, samo da malo počiste i slično. Njih četiri-pet konstantno rade i dolaze pa su se pobunili da neće ni oni više raditi, ako dobivaju novac i oni koji ništa ne rade', rekao je općinski načelnik Siniša Pavlović, piše epodravina.

Ovdje će u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i lokalnom komunalnom tvrtkom Komunalac, stoji na službenim stranicama ove podravske općine, utvrditi stvarno stanje odnosno ljude kojima je pomoć potrebna. Kako bi ju ostvarili imaju obvezu odraditi 30 do 90 sati na društveno korisnim radovima.

'To su jednostavni radovi, uglavnom povezani s održavanjem zelenih površina. Tko se neće pridržavati svojih obveza, odnosno tko neće odraditi ovu satnicu, bit će mu uskraćena socijalna pomoć', jasno poručuju sa svojih stranica iz Općine Kloštar Podravski.

Iako se radi o nepopularnoj mjeri, nižu se pozitivne reakcije.

'Reakcije su dobre. Oni koji danas rade za minimalac, pa i oni koji ne dobivaju nikakvu plaću, odani su poslu i zajednici. Oni koji dobivaju socijalnu pomoć rade budale od svih ostalih. Ima i onih koji nose liječničke potvrde da nisu radno sposobni i izvlače se, no njima ćemo također stati na kraj', najavio je načelnik.

  • +6
Začarani krug ovisnosti o sustavu socijalne skrbi Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić