tema o kojoj se razgovara, ali...

Malenica: Za e-glasovanje još nije vrijeme, rizici su veći od koristi

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 07:14
  • Objavljeno 22.05.2020 u 07:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uvođenje e-Glasovanja tema je o kojoj se već neko vrijeme razgovara, rekao je ministar uprave Ivan Malenica

"Zasad samo jedna zemlja u EU, Estonija, potpuno provodi elektroničko glasovanje te da bi za uvođenje takvog sustava bilo važno ostvariti sljedeće preduvjete: povjerenje građana u sustav, njegova dostupnost svim biračima, sigurnost sustava kao i omogućavanje tajnosti i neposrednosti.

Države koje su to pokušale uvesti procijenile su da su rizici veći od koristi koja može nastati tim izborima. Naravno, promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se navedeni preduvjeti steknu.

Što se tiče ovih izbora e-glasovanje sada nije izvedivo, a ovisno o epidemiološkoj situaciji, DIP će odrediti procedure i postupanja u izbornom procesu za, primjerice, one koji se nalaze u samoizolaciji", rekao je Malenica za Večernji list.

Očekuje, kaže, da će se dio predizborne kampanje preseliti u digitalni svijet, ali vjeruje i da će klasični dio kampanje i dalje ostati.

"Vodeći računa o epidemiološkim preporukama, družit ćemo se s građanima kojima ćemo izravno imati priliku pokazati što smo radili i što ćemo raditi", kazao je.