VEĆINU TRAŽILI POSLODAVCI

Malenica: Velika je navala, jučer je izdano 100.000 propusnica

03.04.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da je jučer nastupila velika navala na nove e-propusnice. Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a pojasnio je da se s novim propusnicama željelo uspostavili 'jedinstven sustav izrade i nadzora nad izdanim propusnicama', jer se u praksi događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici.

'Na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i stožeru civilne zaštite da na jednom mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane. Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i na taj način će prevenirati širenje zaraze', kazao je Malenica za HTV.

Ministar je rekao da je jučer izdano 100.000 propusnica, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto je za građane. Pojasnio je da sustavu e-propusnice mogu pristupiti poslodavci da izrade propusnice za svoje zaposlenike, a danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, puno lakše će ih moći produžiti.

- Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-propusnice, ali imamo veliku navalu, pa ćemo pratiti razvoj situacije, rekao je ministar. Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produžiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno zbog čega se traži.

  • +7
Koronavirus: Strože blokade za Murter i Betinu Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan mjesta prebivališta, nema potrebe tražiti za sve; apelira na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav stožera civilne zaštite.

- Kada građanin zatraži propusnicu, stožer civilne zaštite razmatra njegov zahtjev i ovisno o opravdanosti zahtjeva on dopušta ili ne dopušta izdavanje propusnica, objasnio je.

- Mogućnost sustava e-propusnice je da se ona izdaje u elektronskom obliku i svatko ju može imati u PDF-u na mobitelu i pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice, rekao je.

  • +47
Pojačane kontrole na graničnim prijelazima zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Malenica kaže da građanima treba oko 5 minuta da podnesu zahtjev za e-propusnicu. Većina razloga za izdavanje propusnica je iz poslovnih razloga, razlozi drugih građana su primjerice odlazak liječniku.

U sustavu e-građanin trenutno je prijavljeno oko 800.000 građana, ministar je rekao da sada treba u što većoj mjeri digitalizirati javnu upravu i aktivnosti ministarstva uprave će ići u tom smjeru. Što se tiče prestanka važenja osobnih iskaznica, putovnica ili vozačkih dozvola Malenica je rekao da je jučer Vlada donijela odluku o produženju tih dokumenata do prestanka epidemije.