neobvezujuće mišljenje

Malenica o slučaju Perković i Mustač: I do sada sam odbijao davati pozitivno mišljenje za pomilovanje kad je riječ o teškim kaznenim djelima

26.05.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Šteta uzrokovana nevremenom bila je jedna od tema koalicijskog sastanka. Teme su među ostalima bile i one sada standardne, a to su stanje u Ukrajini i cijene energenata. Izjavu nakon sastanka dao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Prema pisanju Večernjega lista, ministar pravosuđa Ivan Malenica predlaže Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova tajne službe, osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

Ministar je o tome govorio nakon koalicijskog sastanka. 'Uredu predsjednika je u srijedu dostavljeno 11 izvješća temeljem Zakona o pomilovanju. Temeljem tog zakona, Ministarstvo pravosuđa i uprave prikuplja dokumentaciju. Samo izvješće se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu se navode podaci o počinjenom kaznenom djelu. Ranijoj osuđivanosti te činjenicama koje su utvrđene u samom sudskom postupku. U drugom dijelu se navode podaci iz kaznenih tijela te zdravstveni i obiteljski razlozi, a u trećem dijelu se daje mišljenje resornog ministra o svakom od ovih izvješća', rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

'Ukupno je dostavljeno 274 izvješća koja su poslana u Milanovićevu mandatu. Što se tiče mišljenja ministra pravosuđa, kada je riječ o najtežim kaznenim djelima, prijedlog je bio da se pomilovanja odbiju', kazao je Malenica.

'Do sada sam odbijao davati pozitivno mišljenje za pomilovanje kad je riječ o teškim kaznenim djelima. Prijedlog je bio da se odbije i to pomilovanje, jer se radi o jednom od natežih kaznenih djela u kojem su sudjelovali najviši dužnosnici obavještajne zajednice', kazao je ministar Malenica na molbu da komentira zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

'To je neobvezujući prijedlog ministra pravosuđa. Predsjednik RH ima ustavnu ovlast da sam odlučuje o pomilovanju. Nije vezano mišljenjem ministra pravosuđa', kaže.

  • +15
Dolazak koalicijskih partnera na sastanak parlamentarne većine Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Predsjednik do sada nije koristio institut pomilovanja, a da li će sada to koristiti, to je na njemu', govori ministar Malenica.