PROPUSTI SLUŽBENIH OSOBA

Malenica o izmjenama Kaznenog zakona i novim obveznicima ispunjavanja imovinske kartice

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2021 15:21
  • Objavljeno 07.04.2021 u 15:21
Ivan Malenica

Ivan Malenica

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu izmjene Kaznenog zakona kako bi se ojačao dio zakona koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje.

"Kao što je najavljeno, mijenjat ćemo Kazneni zakon", rekao je Malenica novinarima u Hrvatskom saboru dodavši da već sada postoji članak 173. koji propisuje kaznenu odgovornost službene osobe.

Pojasnio je da će dodatno ojačati dio koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje.

Malenica je potvrdio da će se raditi i očevidnik svih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji, kao i prekršaja, tako da se oni evidentiraju samim činom pokretanja postupka.

  • +11
  • +8

Građani ispred Klaićeve u Zagrebu ostavljaju plišane igračke i pale svijeće za preminulu djevojčicu

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Taj očevidnik će, pojasnio je, služiti da nadležna tijela dobiju informaciju da je pokrenut kazneni ili prekršajni postupak, kako bi mogla poduzeti određene mjere u cilju zaštite života i zdravlja djece.

Širi se krug obveznika Zakona o sprječavanju sukoba interesa

S obzirom da je policija po nalogu Uskoka u srijedu ponovno uhitila bivšeg direktora Janafa i drugoosumnjičenog u "aferi Janaf" Dragana Kovačevića, novinare je zanimalo postoji li dodatni mehanizam koji se može ugraditi u kazneni zakon vezano uz djelovanje direktora javnih poduzeća.

Malenica je podsjetio da su, kada se dogodio slučaj Janaf, istaknuli da će kroz antikorupcijsku strategiju i provođenje određenih mjera dodatno pojačati nadzor nad trgovačkim društvima u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, te imaju antikorupcijski vodič pripremljen i za to.

Dodao je da Zakonom o sprječavanje sukoba interesa planiraju obuhvatiti puno širi spektar obveznika za ispunjavanje imovinske kartice.

"Ide se prema čelnim osobama trgovačkih društava u jedinicama lokalne samouprave, širi se krug obveznika, znači nisu državni dužnosnici nego obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa", istaknuo je Malenica.

Radna skupina je, kaže, raspravila pitanje obveznika i postignut je određeni konsenzus s predstavnicima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i ostalim članovima radne skupine.

Za slučaj Janaf i Dragana Kovačevića Malenica je rekao da Uskok nastavlja poduzimati određene radnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!