ZBUNI I ZAVARAJ

Makete tenkova hit su na ukrajinskoj bojišnici, ali isplative su samo u jednom slučaju

12.11.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Kako bi prevarili suparnika, obje strane u ukrajinsko-ruskom ratu sve češće koriste makete koje oponašaju izvornike od čelika i drugih materijala od kojih su napravljena prava oklopna vozila i drugi borbeni sustavi. Nedavno objavljene fotografije lažnog ukrajinskog tenka Leopard 2 za zavaravanje ruskih obavještajnih službi samo su jedan od primjera dosjetljivosti u asimetričnom ratovanju. Tportal donosi više o taktikama korištenja maketa kao mamaca za zavaravanje neprijatelja na ukrajinskoj bojišnici

Makete se oduvijek koriste kao poseban oblik ratnog lukavstva. Grci su maketom konja osvojili Troju, a Britanci tijekom Prvog svjetskog rata koristili lažne topničke granate kako bi neprijatelj pomislio da suparnik ima neograničene količine streljiva. Amerikanci su pak pri iskrcavanju na Normandiju koristili gumene tenkove Sherman, umanjujući njima važnost lokacija svojih pravih tenkova, ali i zbunjujući njemačke obavještajce o samom broju oklopnjaka spremnih za invaziju. Nekadašnja Vojska Jugoslavije je za vrijeme NATO-ve operacije Saveznička sila naveliko koristila makete tenkova i borbenih aviona tipa MiG-29.

Ovih dana objavljene fotografije ukrajinskog dragovoljca Jurija Birijukova pokazuju da se makete koriste i u ukrajinsko-ruskom ratu. Birijukov je objavio fotografije makete tenka Leopard 2A6, kakve su u izvornom obliku zapadne sile donirale Kijevu. Fotografije je prenio ukrajinski portal Militarnyi, ističući da su makete Leoparda slične pravom tenku tog tipa, ali nešto manjih dimenzija od originala.

  • +11
Makete tenkova češke tvrtke Inflatech Izvor: Profimedia / Autor: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Prema objavljenim fotografijama, vidljivo je da lažne Leoparde prevoze kamioni Foden 8x6 Multilift, a bez problema utovaruju i prevoze oklopna vozila dužine do sedam metara i težine do 18 tona. Analitičari tvrde da Ukrajinci koriste makete da bi zavarali ruske izviđačke dronove.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Straight Arrow News

Rusi pažljiviji u stvaranju realističnog dojma

I Rusi za zavaravanje koriste makete na napuhavanje, poput gumenog tenka T-72, ili okvire s tkaninom ili drugim materijalom nategnutim na okvire. Pritom tvrde da njihove makete imaju izgled i dimenzije kao pravi borbeni sustavi. Također je zamjetno da Ukrajinci u blizini svojih mamaca zaboravljaju ostavljati tragove na tlu, poput otisaka gusjenica, dok ih Rusi umjetno stvaraju da bi ukupni dojam izgledao što realističnije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Češka tvrtka Inflatech objavila je ovog proljeća da svoje tenkove Leopard 2A4 na napuhavanje isporučuje u Ukrajinu. Riječ je o mamcu na napuhavanje težine svega 44 kilograma. Ti se mamci mogu napuhati pomoću četverotaktnog benzinskog ili dizelskog motora, a dvije osobe trebaju deset minuta da ih postave ili pakiraju. Za zavaravanje neprijateljskih radara koriste se fleksibilni radioreflektori i poseban radioreflektirajući film.

Inflatech je tvrtka iz Děčína te je postala tržišni lider u proizvodnji vrhunskih modela prave vojne opreme na napuhavanje koji se mogu koristiti za zavaravanje neprijatelja o stvarnom rasporedu trupa. Njihovi se proizvodi koriste u svrhu obuke, primjerice pri uvježbavanju elektroničkog ratovanja kada piloti trebaju vizualni kontakt s metom ili moraju identificirati objekte na zemlji putem svojih optičkih, toplinskih i radarskih senzora, ali sve češće i u stvarnim sukobima.

Napuhavanje, ispuhavanje i pakiranje u 10 minuta

U Inflatechu preciziraju da njihovi mamci mogu generirati potpis na optičkoj i toplinskoj razini, što im omogućuje da zavaraju neprijateljske termalne kamere, a uz to mogu stvoriti radarske potpise jednake onima stvarnih objekata. Čelnik Inflatecha Vojtech Fresser je u razgovoru za Radio Prag International istaknuo da gumeni modeli moraju biti vrlo lagani jer je razlika između korištenja pravog metalnog objekta i onog na napuhavanje u tome što potonji ima veću mobilnost.

Izvor: Društvene mreže / Autor: News On 6/KOTV

Uz to, bitno je da se gumeni ili PVC mamci mogu napuhati, ispuhati i spakirati u roku od 10 minuta. Da bi se oprema smatrala učinkovitom, tim koji upravlja mamcem mora biti sastavljen od samo dvije ili najviše četiri osobe, naglasio je Fresser. Mamci su i ekonomski isplativi, ali samo kada neprijatelj koristi skupo oružje, primjerice radijski upravljanu raketu koja pogodi 20 puta jeftiniji mamac. U protivnom, ako se tenk na napuhavanje uništi jeftinijim oružjem od tog mamca, vojska koja ih koristi je na gubitku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DW News

Kreditori prepoznali šansu

Češka tvrtka tvrdi da je ponovno uspostavila tržište s mamcima na napuhavanje jer je ono posve iščezlo nakon Hladnog rata. Česi navode da je njihova tvrtka značajno počela rasti od 2014., kada je zapravo izbio oružani sukob između Rusa i Ukrajinaca, ali dodaju da bi rast mogao biti uvjetovan stalnim Inflatechovim uvođenjem inovacija i nove tehnologije. Dodaju i da u svojim mnogobrojnim istraživačko-razvojnim programima koriste i bespovratne fondove EU-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Fresser iz Inflatecha ističe da globalno tržište obrane raste jer ima podršku javnosti. Govoreći o probitku svoje tvrtke, podsjeća da je prije rata u Ukrajini bilo teško u banci tražiti kredit za proizvodnju gumenih tenkova. Međutim vlade i javni sektor sada shvaćaju da se isplati svako ulaganje u obranu. Pritom naglašava da u svojem proizvodnom pogonu izrađuju gumene replike tenkova T-72 i T-90, raketnih sustava Tor i Pancir, ali i raketnih sustava HIMARS te višecijevnih raketnih sustava tipa M-270.

Pojedini izvori ukazuju na to da i Rusi imaju svojeg dobavljača gumenih maketa u obliku tamošnje tvrtke Rusbal, koja primarno proizvodi balone na topli zrak za panoramsko letenje i uređaje za evakuaciju i spašavanje poput gumenih vatrogasnih tobogana. Vjeruje se da Rusbal stoji iza gumenih borbenih aviona tipa Su-35 i MiG-31, koji se smatraju najvrjednijom letećom opremom, ali i raketnih sustava S-300, također ključnog ruskog oružja za odvraćanje.