TV ZAPOŠLJAVANJE

Makedonci lutrijom izabrali 1.600 zaposlenih u javnoj službi

09.10.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Makedonska vlada na državnoj je televiziji organizirala javno izvlačenje 1.600 osoba koje su, u konkurenciji 20 tisuća kandidata, dobili posao u javnoj administraciji. No već dan nakon izvlačenja otkriva se da je bilo i onih koji su kolo sreće okrenuli u svoju korist

Vlada se pohvalila kako je ovo najtransparentniji mogući način zapošljavanja, kojim je zbrinut dio pripadnika socijalno osjetljivih kategorija: dugoročno nezaposlenih, samohranih roditelja, osoba iz višečlanih obitelji te obitelji koje nemaju nijednog zaposlenog člana. Kandidati su bodovani upravo prema tim kriterijima, a oni s više bodova imali su prednost pri zapošljavanju.

U izvlačenju su sudjelovali ministar financija Zoran Stavreski i ministar informatičkog društva Ivo Ivanovski, a imena svih kandidata koji su dobili posao pročitana su u studiju, javila je državna agencija MIA. Premijer Nikola Gruevski prethodno je obećao da će oni među izvučenima koji se smatraju nekompetentnima za posao dobiti neophodno dodatno obrazovanje.


Dakako, ni ovakvo izvlačenje nije moglo proći bez repova pa portal Libertas izvještava o slučaju Daniele Blagoeve iz Vinice, koja je dobila posao temeljem niskih prihoda, a vlasnica je pizzerije i autoservisa. Isti portal izdvaja i primjer Vesne Bilbilovske, koja je bodove dobila temeljem statusa samohrane majke, a pred kamerama provladine televizije Sitel slavila je pobjedu sa svojim suprugom i petero djece.

Većina zaposlenih počet će raditi u javnom poduzeću Makedonske šume, koje je na svojoj web-stranici ponudilo uvid u popis novozaposlenih kandidata.

'Samohrana majka' slavi svoj novi posao