NEPOĆUDNO ETIKETIRANJE

Makedonci 'izribali' albanskog veleposlanika zbog premijerovih uvredljivih izjava

05.04.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Albanski veleposlanik u Skoplju Fatos Reka pozvan je jučer na razgovor u makedonsko ministarstvo vanjskih poslova zbog uvredljivih izjava i komentara koje su uputili albanski dužnosnici

Kako navodi makedonski tisak, na jučerašnjem sastanku s albanskim veleposlanikom Fatosom Rekom potencirano je da su izjave albanskog premijera Edija Rame i ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatija o dvonacionalnosti i mijenjanju ustavnog uređenja Republike Makedonije, otvoreno miješanje u unutarnje stvari Makedonije.

'Etiketiranje Makedonaca kao 'Slavomakedonaca' uvredljivo je i diskriminatorno prema Makedoncima i svim građanima Republike Makedonije', navodi se u priopćenju makedonskog ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se ukazuje na to da su takve poruke ozbiljna provokacija za dobrosusjedske odnose Makedonije i Albanije te da one čine dugoročnu štetu odnosima u regiji i potiču ekstremističku retoriku.

'Ono što je potrebno regiji je ujedinjavanje oko integracije u EU, mir i gospodarski napredak. Zato pozivamo na prekid provokacije, poštivanje suvereniteta i rad na dobrosusjedskim odnosima za dobrobit svih u regiji', zaključuje se u priopćenju ministarstva.