devastirana jezgra

Makarski ugostitelji uklanjaju 'plastenike'. Poznato je i što će moći postaviti

28.02.2024 u 07:52

Bionic
Reading

Grad Makarska je donio odluku prema kojoj su od 1. siječnja dozvoljene samo tende uz pročelja stare gradske jezgre te dvostrešne slobodnostojeće tende na terasama kafića. Moraju biti jednobojne, a boju tendi, kao i suncobrana, propisuje dizajnersko rješenje

Ugostitelji u Makarskoj stoga su krenuli s uklanjanjem ograđenih nadstrešnica u gradskoj jezgri, prenosi HRT.

Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa. Svi plastični ili stakleni bočni dijelovi moraju biti uklonjeni. Time je nakon 30 godina došao kraj tzv. plastenicima u Makarskoj.

"Kako je jedan makarski arhitekt rekao, to su bile monstruozne građevine koje su devastirale staru gradsku jezgru", kazao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Nered s ograđivanjima terasa započeo je devedesetih. Unatoč protivljenju konzervatora, svake godine nicali su novi plastični ili stakleni objekti na makarskoj rivi. Na plaži se također uklanjaju sve ograđene terase koje se nalaze na pomorskom dobru.

Makarska danas pak piše da se je nakon dvije godine napokonpropisana boja i izgled urbane opreme u staroj gradskoj jezgri. Naime, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Makarske vijećnici će usvajati Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske. Njome se produljuje rok za uklanjanje klima uređaja s pročelja te za zamjenu plastičnih i aluminijskih otvora prirodnim materijalima. Naime, po donošenju odluke ideja je bila da se do kraja 2024. godine riješi i to pitanje, no novi je rok kraj 2025. godine.

Kako stoji u odluci, sve tende trebaju biti jednobojne (boja natural ili oyster), bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se može isticati samo na donjem dijelu tende – zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 cm. Ista je boja suncobrana koji se navečer moraju zatvarati, a u slučaju “kiše, rose ili tuče” mogu ostati otvoreni.