2 KUNE ZA 6 LITARA VODE

Makarani ovo ljeto naplaćuju i tuširanje

28.04.2010 u 18:53

Bionic
Reading

Makarani su se zapitali kako uštedjeti, a onda našli način i kako zaraditi. Već ovog ljeta na makarskim plažama tuševi će se naplaćivati dvije kune

Osim automata za naplatu tuširanja, Makarani će ugraditi i poseban sustav uštede vode i energije, pa će se umjesto 18 litara u minuti trošiti šest litara vode. Takve tuševe već imaju Francuzi i Španjolci, a i neke plaže u Istri.

Gradska vlast dogovor je objavila s predstavnicima njemačke tvrtke Preval d.o.o. i time reagirala na inicijativu vijećnika HDZ-a Stjepana Eljuge. On je inače i predsjednik NO-a Vodovoda te je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća tražio smanjenje troškova vode na tuševima na plaži.

Rekao je da na jednom tušu račun za vodu bude oko 60 tisuća kuna jer se kupači neograničeno tuširaju, a na nekim pokvarenim tuševima voda teče i cijeli dan.

Ograničenjem trajanja tuširanja, tvrde zagovornici, izbjeglo bi se šamponiranje na plaži, što je, osim uštede, i ekološki pogodno jer prljava voda zagađuje more.

'Ako se uzme da se u jednom danu na makarskoj plaži kupa 15 tisuća ljudi i ukoliko to pomnožimo s cijenom po jednom tuširanju od dvije kune, dobit ćemo iznos od 30 tisuća kuna. Pomnožimo to sa 100 dana sezone, što daje rezultat od tri milijuna kuna. S tolikim novcem Grad bi mogao podmiriti kompletnu potrošnju vode', dao je rješenje Stjepan Eljuga.