rasprava u parlamentu

Majke Srebrenice zatražile od crnogorskih zastupnika da smijene ministra koji negira genocid

16.06.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Pokret Majke Srebrenice i Žepa zatražio je u srijedu od zastupnika u crnogorskom parlamentu da smijene ministra pravosuđa te zemlje Vladimira Leposavića zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Crnogorska skupština počela je u u srijedu raspravu o prijedlogu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra Leposavića koji je ranije javno rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, rekavši tada da je Sud za ratne zločine u Hagu izgubio legitimitet.

U pismu crnogorskim zastupnicima majke Srebrenice navode da je genocid u tom bosanskohercegovačkom gradu dokazan kroz niz sudskih presuda, te da je jedna od posljednjih koja je to potvrdila i nedavna pravomoćna presuda generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U pismu, one su navele da je porazno za vladu Crne Gore da u vlastitim redovima ima ministre koji negiraju genocid i druge ratne zločine.

Majke Srebrenice navode i da su zahvalne građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori koji pomažu građanima te zemlje „da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici" i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u zaštićenoj zoni UN-a bio najteži zločin počinjen u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

„Crna Gora zaslužuje iskoračiti i da ne bude prepoznavana po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova“, navodi se u pismu crnogorskim zasupnicima.

Može li glasanje o Leposaviću srušiti crnogorsku vladu?

Obrazlažući svoj prijedlog za smjenu ministra Leposavića, crnogorski premijer rekao je u parlamentu da je Leposavić dao sebi za pravo više nego što mu pripada kao javnom dužnosniku.

On je upitao želi li Crna Gora biti europska, građanska, demokratska ili treba stalno osjećati posljedice devedesetih godina u kojima je sudjelovao, kako je rekao, i dio prethodne vlasti, ali i sadašnje.

"Moj izbor je jasan, vi birajte po vašoj savjesti", rekao je Krivokapić.

Glasanje za smjenu Leposavića, kako su priopćili, od zastupnika vladajuće većine najavili su jedino četvoro zastupnika koalicije „Crno na bijelo“ – Dritana Abazovića, dok je neće podržati zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta Andrije Mandića i koalicije „Mir je naša nacija“, predsjednika skupštine Alekse Bečića, kojih je ukupno 37.

Smjena ministra Vladimira Leposavića zavisit će na kraju od glasova oporbe, prije svih zastupnika Demokratske partije socijalista Mile Đukanovića koji skoro mjesec bojkotiraju rad parlamenta, ali su ranije najavili da će ući u plenarnu dvoranu i glasati za smjenu Leposavića.

Tijekom rasprave u srijedu zastupnici i vlasti i oporbe istaknuli su da će od ishoda glasanja za smjenu ministra Vladimira Leposavića ovisiti i opstanak vlade Zdravka Krivokapića.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu o smjeni ministra Leposavića izjasnit će se u četvrtak.