POSLOVNO CARSTVO

Majka Tekla - najmoćnija žena Vatikana

08.03.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Majka Tekla Famiglietti, predvodnica bridgettinskog reda, vodi malo carstvo hotela, restorana i gostinjskih kuća širom svijeta. Ona je ostavila prepoznatljiv trag u Vatikanu i Katoličkoj crkvi, pa je često nazivaju najmoćnijom ženom Rima. U danima iščekivanja izbora novog pape, majka Tekla boravi u Rimu i bit će prisutna kad Petrovu stolicu preuzme novi lider Katoličke crkve, s kojim će pokušati graditi dobre odnose

Časna sestra Tekla, pišu talijanski i američki novinari, zna sva pravila igre u muškom svijetu rimske kurije, gdje je stekla veliku moć tijekom papinstva njezina prijatelja Ivana Pavla II, s kojim je imala dobar odnos. Ova rođena Talijanka 75-godišnja je poglavarica internacionalnog bridgettinskog reda i nepokolebljiva tradicionalistica, koju GlobalPost naziva atavizmom prošlosti i ortodoksnom lidericom jer je na čvrstim metodama više od 30 godina gradila svoje temelje moći, sa značajnim financijskim pokrićem i junaštvom jer se nije bojala izazova u osnivanju 'poslovnog carstva', piše Večernji.hr.

Imala je veliku podršku od Ivana Pavla II i bila je u maloj i probranoj grupi ljudi na bdijenju u Papinu stanu u Apostolskoj palači u noći kad je Papa preminuo. Dolaskom pape Benedikta XVI majka Tekla nije bila čest gost u njegovoj kuriji i nije pripadala uskom krugu prijatelja koje je Benedikt zvao obitelj – La Famiglia. Držana je na distanci, ali njezin utjecaj i dalje nije bio zanemariv jer su svi u Vatikanu složni da je ostavila prepoznatljiv trag u Crkvi. Održavala je kontakte sa svjetskim liderima i utjecajnim osobama, od kubanskog vođe Fidela Castra do vlasnika kockarnica, kako bi namakla novac za potrebe i ciljeve svog reda. Preko carstva malih hotela, restorana i gostinjskih kuća, koje je otvorila od Amerike do Indije, Italije i Izraela, ostvarila je goleme prihode, što je brzo prepoznato i u Vatikanu. Bila je prozvana zbog navodnog iskorištavanja opatica za čišćenje, spremanje i kuhanje u svom carstvu oslobođenom od plaćanja poreza, ali je brzo prebrodila te medijske probleme jer je pokrenula globalnu inicijativu protiv trgovine ženama.

Majka Tekla je, slažu se, vatikanski, ali i svjetski teolozi, jedinstvena i kompleksna igračica unutar Crkve, pa je često nazivaju i ženskim papom.