ZATOČEN ZBOG WIKILEAKSA

Majka Bradleyja Manninga zove Britaniju u pomoć

14.04.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Majka Bradleyja Manninga, američkog vojnika optuženog da je dostavio tajne dokumente WikiLeaksu, pismeno je zatražila od britanskog šefa diplomacije Williama Haguea da njezinog sina u vojnom zatvoru posjete djelatnici britanskog veleposlanstva u SAD-u i provjere njegovo fizičko i psihičko zdravlje

Dvadesettrogodišnji Manning u zatvoru je od prošlog svibnja, a uvjeti u kojima boravi predmet su kritika na račun američke vojske i vlade. Smješten je u ćeliju s maksimalnom razinom sigurnosti, u kojoj sam provodi 23 sata dnevno, a svake noći oduzima mu se odjeća.

Prema navodima njegovog odvjetnika, Manning ne posjeduje britansku putovnicu niti sebe smatra Britancem. No njegova majka Susan, Velšanka, kaže da je Bradley 'Britanac po porijeklu', što je ovog mjeseca potvrdio i britanski Foreign Office.

Susan Manning napisala je šefu diplomacije Hagueu da je u veljači posjetila svog sina u zatvoru u pomorskoj bazi Quantico u Virginiji. Tamo je putovala u društvu sestre i njezina supruga, no njima nije bilo dopušteno da vide svog nećaka.

'Bila sam veoma tužna kada sam vidjela Bradleyja. Boravak u zatvoru, u takvim uvjetima, šteti mu fizički i psihički. Bojim se da mu se stanje pogoršava. Htjela bih da ga posjeti netko tko može provjeriti u kakvu je stanju. Ako njegova britanska narodnost znači da ga može posjetiti netko iz britanskog veleposlanstva, molim vas da to omogućite. Ne vjerujem da je Bradley u mogućnosti to osobno zatražiti, pa to tražim od vas kao njegova majka.'

UN prekorio SAD

Juan Mendez, posebni izvjestitelj UN-a za zlostavljanje, uputio je ovog tjedna rijetki prijekor vladi SAD-a zato što mu je zabranjen privatni pristup Manningu. Mendez može vidjeti Manninga jedino u prisutnosti čuvara, a sve izjave vojnika pritom se mogu koristiti protiv njega na suđenju. Mendez djeluje na temelju žalbe da je 'tretman zatvorenika izjednačen s okrutnim, nehumanim i ponižavajućim mučenjem'. Pentagon je opovrgnuo da se Manning nalazi u izolaciji.

Susan Manning, koja se razvela od Bradleyjeva oca, Amerikanca Briana, kada je Bradley bio tinejdžer, zatražila je od Haguea i da joj se prilikom idućeg posjeta sinu pridruži netko iz veleposlanstva i omogući pristup članovima obitelji.

Manning je optužen za 'pomaganje neprijatelju' i ugrožavanje nacionalne sigurnosti odavanjem službenih podataka, uključujući više od 250.000 diplomatskih bilješki, WikiLeaksu.

Početkom travnja, Henry Bellingham iz Foreign Officea rekao je da je britansko veleposlanstvo u Washingtonu izrazilo administraciji Baracka Obame zabrinutost zbog tretmana Bradleyja Manninga te će to ponovno učiniti. 'Svi zatvorenici zaslužuju tretman u skladu s najvišim međunarodnim standardima te svakako ne očekujemo ništa manje od Sjedinjenih Država', poručio je Bellingham. U vezi s Manningovom nacionalnošću, rekao je da UK mora poštovati njegovu želju i priznati ograničenja sudjelovanja UK-a u ovom slučaju. U vrijeme te izjave, britanska vlada nije zaprimila nikakav zahtjev od Manningove obitelji.

Foreign Office sada je potvrdio da je primio pismo Susan Manning i najavio da će ga pažljivo razmotriti i odgovoriti joj u kratkom roku.