REAKCIJA POSLODAVACA

Majetić: Pad BDP-a je znak da se ništa ne mijenja

30.05.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kazao je danas kako je ponovni pad BDP-a u prvom tromjesečju ove godine poziv da se napokon krene u promjene u društvu i gospodarstvu koje bi stvorile preduvjete za rast

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tako je pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj zabilježen već 10. kvartal zaredom.

Taj je pad, kazao je Majetić u izjavi za Hinu, rezultat toga što se ništa ne mijenja. Ništa se zapravo ne događa oko promjena o kojima poslodavci uporno govore, odnosno ovaj rezultat zapravo još jedanput pokazuje da ne radimo ono što treba činiti.

Ovaj je rezultat još jedanput i poziv da se napokon krene raditi promjene u društvu i gospodarstvu, koje će stvoriti preduvjete za rast, istaknuo je Majetić.


Posebno je lošim ocijenio činjenicu da hrvatsko gospodarstvu iz tromjesečja u tromjesečje pada s niske stepenice na još nižu, a ne poduzima se ništa da se to promijeni. Sve je rečeno što treba činiti i sve se zna, ali treba početi raditi na tome, rekao je Majetić.

Jučer je pak Državni zavod za statistiku objavio kako je industrijska proizvodnja u travnju ove godine, četvrti mjesec zaredom, zabilježila rast na godišnjoj razini, i to od 0,6 posto, a Majetić kaže kako su za to zaslužni sami poslodavci, a ne okruženje.

S obzirom na ono što se događa u gospodarstvu, a negativne brojke pokazuju kakvo je u njemu stanje, poslodavci se sami tome prilagođavaju, pokušavaju naći nove poslove. U tim promjenama i transformacijama svojih programa, poslovnih modela i nekih proizvoda poslodavci pokušavaju pronaći neke nove poslove, prije svega u inozemstvu, kaže Majetić.

Dakle, taj je rast prije svega zasluga poslodavaca, jer sve ovo što se događa oko njih, sva ova komunikacija među strankama, u strankama i sve ove promjene koje se ne dešavaju, stvaraju jedno negativno okruženje koje nije dobro i to vidimo i kroz ovaj ponovni pad BDP-a, zaključio je Majetić.