šupe, petrović i zmijanović

Mito bez srama i straha: Tko su glavni akteri najnovije afere u hrvatskom pravosuđu?

07.09.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Pravosudni sustav ne uživa veliko povjerenje građana, a to će još produbiti aktualna afera u kojoj su uhićeni sutkinja Maja Šupe, odvjetnik Branimir Zmijanović i poduzetnik Blažo Petrović

Šibensku sutkinju Šupe uhitili su u utorak pripadnici PNUSKOK-a zbog sumnje da je primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju zagrebačkog poduzetnika Blaže Petrovića.

Šupe je zamjenica predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a široj je javnosti najpoznatija po donošenju oslobađajuće presude u slučaju Tomislava Horvatinčića zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje Talijana, Francesco i Marinella Salpietro iz Padove.

Još u svibnju ove godine bivši djelatnik MUP-a Tomas Rajner za tjednik Nacional tvrdio je da je Šupe tijekom 2013. bila podmićena kako bi ishodila oslobađajuću presudu za Petrovića. Rajner je nakon odlaska iz MUP-a godinama surađivao s njime.

Poduzetnik dobro poznat hrvatskom pravosuđu

'Negdje koncem svibnja 2013. pozvao me Blažo Petrović i rekao mi da je sa sutkinjom Majom Šupe dogovorio kupnju jedne nekretnine na području općine Šibenik. Zamolio me da umjesto njega potpišem predugovor i ugovor o kupoprodaji te nekretnine. Zapravo se radilo o nekretnini koja je trebala biti kupljena od Janje Šupe. Petrović mi je rekao da se on u toj transakciji ne smije pojaviti izravno zato što je sa sutkinjom Majom Šupe dogovorio da će ga osloboditi od kaznene odgovornosti na Općinskom sudu u Šibeniku i ishoditi potvrđenje te oslobađajuće presude na Županijskom sudu za iznos od 15.000 eura', rekao je Rajner za Nacional.

Šupe je u to vrijeme vodila sudski spor u kojem je Petrović s Ivicom Kodžomanom optužen da je na štetu Hrvatskih šuma dogovorio nezakonitu transakciju povezanu s atraktivnom parcelom uz more u Tisnome tako da od toga profitira Petrovićeva tvrtka Gambino. Radilo se o spornoj transakciji 53.127 četvornih metara atraktivnog zemljišta u uvali Jazine u Tisnom na otoku Murteru.

>> USKOK otkrio detalje u aferi Šupe i ostali, sutkinja uzela mito preko fiktivne kuprodaje majčinog stana poduzetniku

'On mi je rekao da se s Majom Šupe dogovorio da se sklopi predugovor s Janjom Šupe i uplati akontacija u iznosu od 45.000 kuna, a ostalo isplati na ruke kada oslobađajuća presuda bude potvrđena na Županijskom sudu. Tako je Petrović uplatio spomenutih 6000 eura. Ali ta zemlja spomenuta u ugovoru nikada nije kupljena, a Janja Šupe zadržala je kaparu. Nije to bila nikakva kapara, nego mito. Sve je to bio igrokaz kako bi Blažo Petrović bio oslobođen optužbi u tom postupku', rekao je Rajner za Nacional.

Petrović je dobro poznat hrvatskom pravosuđu jer se protiv njega vodilo i vodi više kaznenih postupaka. Uhićen je 2017. zbog prijetnji komunalnom redaru u Makarskoj, a iste godine optužen je i za utaju 15 milijuna kuna poreza.

I ranije je u više navrata optuživan za razna kaznena djela, no nikada nije pravomoćno osuđen. Bio je jedan od osumnjičenih u slučaju tzv. male mafije, u koji su još bili uključeni Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Ivan Geceg i Željko Vinkešević. Petorka se teretila za prijetnje, iznude, višemilijunske prijevare i pranje novca, a oslobađajuća presuda 2002. podignula je veliku buru u javnosti.

Odvjetnik u politici

Uz Šupe i Petrovića, PNUSKOK je uhitio odvjetnika Branimira Zmijanovića. Na njega su 2020. pala svjetla medijskih reflektora jer je istupio iz šibenskog HDZ-a, čiji je bio gradski vijećnik. Lokalni mediji pisali su kako je razlog bilo to što njegova supruga Ljiljana Zmijanović, nekadašnja pripadnica elitnih postrojbi HV-a i doktorica znanosti, nije izabrana za ravnateljicu NP-a Krka.

  • +11
Pretres ureda odvjetnika Branimira Zmijanovića Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Međutim Zmijanović je to opovrgao te je kao glavni razlog za istupanje iz HDZ-a naveo da se više ne može identificirati s politikom stranačkog vodstva koje štiti partikularne interese.

U svibnju 2020. Zmijanović je, prema pisanju medija, prešao u Domovinski pokret, a koji je njegovu suprugu kandidirao za Sabor.