PONZIJEVA PREVARA

Madoff osuđen na 150 godina zatvora

29.06.2009 u 18:33

Bionic
Reading

Američki financijer Bernard Madoff (71) osuđen je u New Yorku na maksimalnu kaznu od 150 godina zatvora za investicijsku prijevaru tešku 65 milijardi dolara, kojom je oštetio tisuće građana

U tzv. Ponzijevoj prevari, Madoff je od početka devedesetih pa do prosinca prošle godine uzimao novac od slavnih i poznatih, poput Stevena Spielberga, velikih tvrtki (HSBC, Royal Bank of Scotland, Nomura Holdings...) pa sve do 'običnih' ljudi - profesora, mehaničara, seljaka, obećavajući im veliki povrat njihove financijske investicije.

Prema podacima utvrđenim u sudskom postupku, Madoff je tijekom 15 godina vodio investicijski fond Bernard L Madoff Investment Securities LLC, u koji je 13.555 investitora uložilo 64,8 milijardi dolara.

Fond nije ulagao svoja sredstva na tržištu, već ih je držao na računima u banci i djelovao je kao financijska piramida, pri čemu su potraživanja starih ulagača isplaćivana iz sredstava novih ulagača. U piramidalnoj prevari neki su ponešto i zaradili, ali velika većina ih se pokajala što su ušli u 'posao života' s bivšim financijašem s Wall Streeta.

Madoff je sredinom ožujka priznao krivnju po 11 točaka optužnice koje su ga teretile, a prije nego što je osuđen na robiju, ispričao se svima koje je oštetio i upropastio. No sve mu to nije pomoglo da zatvorska kazna bude blaža ili da bude samo 12 godina koliko su tražili njegovi odvjetnici.

Za sada nije poznato hoće li prevareni investitori dobiti natrag svoj uloženi novac, no sud je odlučio da će Madoffu imovina vrijedna 170 milijardi dolara, kao i njegovoj supruzi Ruth koja nije optužena u ovom slučaju, biti oduzeta.