'goričko sviralo'

Mađerkin breg svira, a osvaja i pogledom u pet država; pogledajte ovu atrakciju u Međimurju

Bionic
Reading

Mađerkin breg jedan je od najpoznatijih turističkih bisera Međimurja. Ovaj atraktivni vidikovac nudi spektakularan pogled na čak pet država - Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Austriju i Hrvatsku. Omiljeno je odredište mnogih biciklista, pješaka i izletnika željnih prirodnih ljepota

Ideja o vidikovcu polako se razvijala gotovo 20 godina, a projekt je konačno realiziran pomoću europskih fondova. Svečano je otvoren prije godinu dana, a već ga posjetilo oko 85.000 ljudi, što je premašilo sva očekivanja. Njegova jedinstvenost i panoramski pogled privlače posjetitelje iz različitih dijelova svijeta.

'Najviše turista dolazi nam iz Slovenije i Austrije, ali i iz drugih europskih država. Imali smo čak i Kineze', kaže Josip Mikec iz TZ-a Općine Štrigova.

Goričko sviralo

Nedavno je na 27 metara visokom vidikovcu realizirana i nova turistička atrakcija - Goričko sviralo. Riječ je o orguljama s četiri oktave koje proizvode zvuk pomoću vjetra.

'Usudim se reći da takvih orgulja nema nigdje na svijetu. One imaju tri funkcije. Proizvode slobodne melodije vjetra, ali i posjetitelji mogu odabrati neku pjesmu, međimursku ili tradicionalnu. Sada ćemo za advent staviti adventske pjesme. Također, na orgulje je moguće postaviti klavijaturu i održati manje zahtjevan koncert', objašnjava Mikec.

Otkriva da uskoro pripremaju i novu turističku atrakciju - zipline dužine 1200 metara.

  • +23
Mađerkin breg Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Vjerujemo da ćemo zipline završiti do iduće godine te ćemo tako proširiti našu ponudu', dodao je Mikec.

Raj za ljubitelje vina

Valja spomenuti da je vidikovac Mađerkin breg smješten u srcu međimurskog vinogorja, a svi ljubitelji dobre kapljice znaju da međimurske vinske ceste predstavljaju vrhunac hrvatske enološke ponude.

'Naša su vina poznata po svojoj laganoj i prozračnoj kvaliteti. Ove godine su osvojila čak 35 medalja na natjecanju u Londonu. Također, Međimurje je ove godine proglašeno Green Destinations regijom, prvom u Hrvatskoj', kaže Mikec.

Legenda o imenu

Mađerkin breg dobio je ime po Emiliji Krauthaker, balerini iz Budimpešte koja je ondje provela život. Njezina priča, ispričana kroz šarmantne anegdote, ostaje sastavni dio ovog mjesta.

Međimurski vidikovac koji svira Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell

'Milostiva Emilija, poznatija kao Mađerka, došla je na ovaj brijeg sa suprugom 1940. On je bio vlasnik svih ovih terena. Nakon Drugog svjetskog rata on je nestao i Emilija je ostala sama. Kada je stigla nacionalizacija, gotovo sve su joj oduzeli. Vinogradi su propali, a ona je živjela od svojih kokoši kojima je dala imena. Na jaja je pisala imena kokoši koje su ih snijele i nosila ih prodavati u Štrigovu. Na pitanje kako živi, uvijek je odgovorila da živi od svojih kokoši i ljepote prirode koja je okružuje. Zato smo, kao uspomenu na balerinu iz Budimpešte, ovaj vidikovac nazvali Mađerkin breg', ispričao nam je Mikec.