POTPUNO IM JE SVEJEDNO

Mađerić ili bilo tko drugi – HDZ gubi u Zagrebu?

18.04.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Kad se na izborima za čelnu poziciju Grada Zagreba u svibnju četvorici iskusnih političara – aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, SDP-ovcu Rajku Ostojiću, laburistu Branku Vukšiću i Vladimiru Ferdeljiju, kandidatu koalicije HSLS-HSS-Zelena lista - suprotstavi HDZ-ova Margareta Mađerić, za najveću hrvatsku stranku to će biti samo 'odrađivanje posla'. Takvu ocjenu njezine kandidature daju politički analitičari, ne umanjujući pritom njezine političke kvalitete niti činjenicu da joj ti izbori mogu samo koristiti

Na HDZ-ov izbor kandidata za gradonačelnika predugo se čekalo, kalkuliralo se raznim imenima, a onda je 'kocka pala' na mladu, ali vrlo angažiranu zastupnicu u Gradskoj skupštini Margaretu Mađerić. No taj izbor i borba koja njoj i stranci iz koje dolazi predstoji, prije svih s dvojcem Bandić – Ostojić, neće biti nimalo lak posao.

'Iako će HDZ formalno sudjelovati izborima za gradonačelnika Zagreba, de facto sadržajno propuštaju te izbore, jer ne žele istaknuti kandidaturu nekog od prepoznatljivih gradskih odnosno nacionalnih političara koji bi u Zagrebu mogao privući veći broj glasova. Ne znači to da je kandidatura Margarete Mađerić manjkava, ali smatram da idu s osobom koja nema što izgubiti. Dapače, ona zbog svoje mladosti i činjenice da će biti jedina političarka na izborima, osobno može profitirati kao drugačije rješenje', smatra politolog Boško Picula.

No, vraćajući se na priču kako je kandidirana mlada političarka koja nije imala zapaženiju ulogu u HDZ-ovom djelovanju na nacionalnoj razini, Picula upozorava kako 'HDZ jednostavno želi poručiti da su izbori u Zagrebu za njih zapravo drugorazredni, čime se otvara mogućnost da se već u prvom krugu biračko tijelo polarizira jesu li ili nisu za aktualnog gradonačelnika Bandića'.

'Mislim da bi neki drugi kandidat HDZ-a uzeo više glasova drugim kandidatima, osobito Bandiću, no jedna će osoba koja je profilom potpuno drugačija od njega, a to je Mađerić, zapravo biti u sjeni osnovne konfrontacije Bandića i Ostojića', dodaje Picula uz napomenu kako je time 'HDZ poručio biračima – nemamo što izgubiti u Zagrebu i tako se ponašamo'.

Ipak neće biti nositeljica liste

Kandidatura Margarete Mađerić još uvijek nije službeno potvrđena, pa su izostale i njezine izjave na tu temu. Iz HDZ-a je potvrđeno kako se tijekom dana očekuje i službena potvrda iz zagrebačkog ogranka stranke, nakon čega će uslijediti i predstavljanje kandidatkinje.
Iz krugova bliskih HDZ-u Večernji list je, pak, doznao kako Mađerić ipak neće biti nositeljica liste za Gradsku skupštinu Zagreba. Navodno će ta dužnost pripasti predsjedniku zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću.

I po mišljenju Piculinog kolege Berte Šalaja cijela je priča za HDZ samo odrađivanje posla. 'Bez obzira bila to Margareta Mađerić ili netko drugi, radi se o tome da netko mora odraditi ulogu HDZ-ovog kandidata unaprijed znajući da je bitka izgubljena. Ne da će biti treća, nego će možda stići četvrta ili peta na cilj u toj utrci', navodi Šalaj.

Nakon 'odrađivanja posla' u prvom krugu Šalaj procjenjuje kako će HDZ u drugom krugu 'navijati za Milana Bandića', no jedino mu je neodgovoreno pitanje – hoće li to biti 'eksplicitna ili implicitna podrška'.

'Nekako imam dojam da je HDZ odustao od Zagreba. Svjesni su kako tu ne mogu ništa promijeniti i da će ostati u oporbenoj poziciji, te će se fokusirati na druge županije i gradove. Jednostavno je prekasno, jer u četiri godine nisu stvorili nijedno jako ime u Zagrebu', konstatira Šalaj.

Za Margaretu Mađerić još kaže kako se 'netko kandidature morao prihvatiti', no i on, kao i Picula, ne misli da ona može puno izgubiti.

'Nosit će možda epitet gubitnice na izborima, ali tko god da ide kao HDZ-ov kandidat – izgubit će. Preuzela je na sebe odgovornost i dobit će određene bodove unutar stranke, ali i jedno političko iskustvo sudjelovanja u takvim izborima, no nitko od nje ne očekuje da pobijedi', dodaje Šalaj.


Ograđujući se kako mu mišljenje nije usmjereno protiv kvaliteta Margarete Mađerić, politolog Picula na kraju poručuje HDZ-u da kao 'najvažnija, najutjecajnija i po mnogim elementima najveća hrvatska stranka od uvođenja višestranačja' mora znati kako su izbori u Zagrebu, uz parlamentarne i predsjedničke, među najvažnijima u Hrvatskoj.

'Radi političke relevantnosti moraju imati jakog kandidata, makar i izgubio, jer je bolje i časno izgubiti nego se skrovito ponašati. Ipak, Margareta Mađerić mlada je kandidatkinja, jedina političarka među istaknutijim strankama, pa može samo profitirati krene li u sve to na najbolji način. Na kraju, možda ćemo dobiti novu važnu HDZ-ovu političarku za idućih nekoliko godina ako ona izbore iskoristiti na optimalan način', zaključuje Boško Picula.