daljnja analiza

Mađarsko ministarstvo se oglasilo o padu helikoptera: Još se ne zna uzrok

23.06.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Uviđaj na mjestu nesreće mađarskog helikoptera kod Drniša u kojoj su poginule tri osobe još je u tijeku i zasad se ne zna uzrok pada, a olupina i komadi pronađeni na tom području bit će prikupljeni i zatim prevezeni u Mađarsku na daljnju analizu, objavilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane

"Uviđaj na licu mjesta još je u tijeku i provode ga zajedno hrvatske i mađarske vlasti. Olupina i svi komadi pronađeni u tom području bit će prikupljeni, a zatim prevezeni u Mađarsku na daljnju analizu", kaže se u priopćenju ministarstva iz Budimpešte.

Mađarski helikopter Airbus H145M bio je na obuci u Hrvatskoj, a srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. U padu helikoptera poginula su tri člana posade.

"Posmrtni ostaci mađarskih vojnika bit će prevezeni u Split", dodalo je mađarsko ministarstvo, zahvalivši "hrvatskoj vojsci i partnerskim organizacijama na pomoći u području traganja i spašavanja".

Načelnik glavnog stožera mađarskih oružanih snaga Gábor Böröndi osobno je u Hrvatskoj obaviješten o procesu i okolnostima istraživanja i susreo se s osobljem, rekavši da će se cjelokupno osoblje koje sudjeluje u obuci narednih dana vratiti kući kopnom. Dodao je da će obitelj poginulih dobiti pomoć ministarstva.

  • +13
Helikopter Airbus H145 Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Mjesto nesreće je izuzetno težak teren, kazao je, što značajno otežava kako proces traganja i spašavanja tako i istražni proces. Stoga se očekuje da će potpuna istraga morati potrajati dulje vrijeme.

Načelnik glavnog stožera naglasio je da za sada nije moguće reći što je dovelo do pada, što će utvrditi hrvatsko-mađarsko stručno povjerenstvo.

Potraga za mađarskim helikopterom u dolini rijeke Čikole Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz / PIXSELL