AMNESTY UPOZORAVA

Mađarski Romi izloženi teškom nasilju

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 11.11.2010 14:59
  • Objavljeno 11.11.2010 u 14:05
Francuska Romi

Francuska Romi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarska vlada trebala bi temeljito istražiti rasno motivirane i nasilne napade na Rome te omogućiti žrtvama pristup pravdi, stoji u izvješću koje je objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International

Mađarska policija izvijestila je o 12 rasno motiviranih napada na romske zajednice u 2008. te šest u 2009. godini. Međutim, nevladine organizacije zabilježile su 25 takvih napada u 2009. te 17 u godini prije.

Taj raskorak uzrokovan je neprijavljivanjem zločina iz mržnje, često zbog straha samih žrtava ili propusta policije i tužitelja koji ne uzimaju u obzir rasističke motive napada.

Mnogo romskih žrtava koje je Amnesty International intervjuirao bilo je traumatizirano i neupućeno u mehanizme potpore ili načine pristupanja istima.

Stoga Amnesty International poziva mađarsku vladu da:

1) osigura članovima romske zajednice, kao i članovima ostalih ranjivih skupina, adekvatnu zaštitu od nasilja;
2) osigura policiji i tužiteljima bolju izobrazbu o naravi zločina iz mržnje te ulozi policije u borbi protiv istih;
3) surađuje s romskim samoupravama, nevladinim organizacijama i organizacijama za ljudska prava da bi potaknuli Rome na prijavljivanje zločina iz mržnje te da osigura žrtvama pomoć, uključujući pristup pravdi, rehabilitaciji i kompenzaciji.

'Mađarske vlasti imaju dužnost spriječiti diskriminaciju i osigurati pravdu za žrtve zločina iz mržnje. To uključuje njihovu dužnost da istraže jesu li rasne i etničke predrasude imale ulogu u ovim i sličnim napadima', rekla je Nicola Duckworth, direktorica Programa Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Romi u Mađarskoj pogođeni su teškim siromaštvom, čak sedam puta češće nego neromske zajednice, a njihova djeca često su smještena u posebne školske programe za djecu s mentalnim poteškoćama ili odvojena u posebne, čiste romske razrede i škole. Procjenjuje se da stopa nezaposlenosti Roma iznosi 70 posto, što je 10 puta veća stopa od državnog prosjeka.

'Borbom protiv rasizma i rasnog nasilja vlasti će poručiti da je važno da se različitosti ne shvaćaju kao prijetnja. One moraju poslati jasnu poruku da se rasizam neće tolerirati', izjavila je Duckworth.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi