TEŠKE OPTUŽBE

Mađarski guverner: Veliki saveznik u NATO-u pokušao srušiti mađarsku vladu

23.02.2017 u 12:24

Bionic
Reading

Veliki saveznik Mađarske u NATO-u pokušao je srušiti mađarsku vladu i središnju banku 2015. godine a dio plana bio je i slom brokerske kuće Quaestor, ustvrdio je u srijedu guverner mađarske središnje banke Gyorgy Matolcsy

Matolcsy nije naveo ime zemlje a u središnjoj banci nisu na upit Reutersa željeli komentirati tu tvrdnju.

Brokerska kuća Quaestor urušila se početkom 2015. godine nakon što je utvrđeno da su izdali najmanje 150 milijardi forinti (500 milijuna dolara) više obveznica no što im je bilo dozvoljeno u sklopu programa izdanja.

U roku od nekoliko tjedana još su se dvije brokerske kuće suočile s regulatornim mjerama a skandal je pritisnuo tečaj forinte. Središnja je banka kao supervizor financijskih kompanija suspendirala njihove dozvole za rad.

"To se uklapa u aktivnosti orkestrirane iz veleposlanstva velike savezničke NATO zemlje u Budimpešti i usmjerene na rušenje vlade i središnje banke počevši od jeseni 2014. godine", kazao je guverner na saslušanju u parlamentu.

Matolcsy je bliski saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana a dužnost guvernera obavlja od 2013. godine.

Zastupnik socijalista u parlamentu Attila Mesterhazy pozvao je guvernera da u ime "nacionalnog suvereniteta" kaže o kojoj je zemlji riječ a njegova je stranka zatražila da se formira parlamentarni odbor kako bi se istražili ti navodi.

"Tražim od guvernera središnje banke da pojasni kojeg je našeg saveznika upravo optužio", izjavio je Mesterhazy, dodajući da ne može biti riječ o Rusiji budući da nije članica NATO-a.

Možda je guverner u tom slučaju aludirao na Sjedinjene Države, nagađao je parlamentarni zastupnik mađarskih socijalista.

Otkada je 2010. preuzeo dužnost, mađarski premijer Orban u više je navrata bio sudionik diplomatskih čarki sa Sjedinjenim Državama, među kojima je i američka zabrana stupanja na američki teritorij šestero mađarskih državljana zbog optužbi za korupciju iz 2014. godine, podsjeća Reuters.

Iz američkog su veleposlanstva u četvrtak prema pisanju mađarskih medija odgovorili da optužbe mađarskog guvernera na račun neimenovanog "velikog saveznika u NATO-u" nisu vjerodostojne.

"Optužbe gospodina Matolcsyja jednostavno nisu vjerodostojne", citirao je mađarski list Nepszava riječi američkog atašea za odnose s javnošću Richarda Damstre.

"Mađarska i SAD su partneri i saveznici u NATO-u", kazao je Damstra. "SAD nije pokušao srušiti mađarsku vladu 2014. godine niti bilo kada i ne vidimo zašto bi to bilo koja članica NATO-a pokušala učiniti", dodao je.