LEX HERNADI

Mađarska vlada traži od MOL-a prodaju udjela u Ini!

Bionic
Reading

Vlada Mađarske zatražila je od uprave naftne kompanije MOL da razmotri prodaju vlasničkog udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina, javlja Bloomberg! Ranije danas, Uprava MOL-a oglasila se priopćenjem u kojem je tvrdila da neće odustati od Ine

Vlada je također dala nalog ministarstvu pravosuđa i upravi nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće zakonske korake u građanskom i kaznenom pravu koji bi se mogli poduzeti u svezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina, prenosi agencija MTI.
Bloomberg javlja i da je mađarski premijer Viktor Orban otkazao sutrašnji put u Dubrovnik.

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.Pravni potezi koje je povukla Hrvatska protiv predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija protivni su europskim zakonima i MOL će se od njih braniti svim pravnim sredstvima! Poruka je to koju je MOL odaslao putem izjave za javnost.

Reuters podsjeća kako je bivši premijer Ivo Sanader već proglašen krivim za primanje mita od MOL-a 2008. kako bi osigurao MOL-u dominantan položaj u Ini, bez kupnje većinskog udjela.

Pišu i kako se Sanader na presudu žalio i da je MOL odbacio sve optužbe. Hrvatska je, međutim, izdala jučer Interpolovu tjeralicu i europski uhidbeni nalog za MOL-ovim šefom Hernadijem.

'Hrvatska ima pravo na takve korake, sukladno svom pravnom sustavu, ali smatramo kako je način za koji se Hrvatska odlučila proturječan nadnacionalnom europskom pravu', ističe se u izjavi MOL-a.

Poručuju kako će se braniti od 'nečuvenih hrvatskih akcija koje su usmjerene na zastrašivanje MOL-a kao kompanije i njezinog predsjednika'.

Hrvatska je izdala Interpolovu tjeralicu i europski uhidbeni nalog nakon što se Hernadi odbio pojaviti na ispitivanju u Zagrebu pred USKOK-om


Mađarski profesor međunarodnog prava Laszlo Valki izjavio je Reutersu kako je uvjeren da Hernadi ne riskira uhićenje sve dok se nalazi na području Mađarske. Ističe i kako bi hrvatski europski uhidbeni nalog trebao biti razmotren na Sudu pravde u Budimpešti.

'Sud ima pravo odbiti primjenu uhidbenog naloga - prema europskom pravnom okviru - jer su mađarske vlasti o tom pitanju provele istragu i zatvorile. Sud se može pozvati na tu činjenicu i odbiti europski uhidbeni nalog.'

Valki podsjeća i da Mađarska ne izručuje svoje građane.

Mađarski pravosudni sustav već je zaključio da ni MOL niti njegovi čelnici nisu sudjelovali u podmićivanju i taj dokument s tim zaključkom već ranije je poslan Hrvatskoj.

Mađarske vlasti dvaput su odbile hrvatski zahtjev za ispitivanjem Hernadija.

Reuters podsjeća kako su Hrvatska i MOL prošlog mjeseca započeli pregovore oko dioničkog ugovora. MOL ima 50 posto udjela u vlasništvu Ine, a Vlada RH 45 posto. Hrvatska osporava prava MOL-ovog menadžmenta, jer se nije pridržavao dogovorenih obaveza o ulaganju u Inu.

MOL ističe kako neće odustati od kontrole Ine, tvrdi kako su htjeli ulagati u tvrtku, ali da im hrvatska strana nije osigurala potrebne dozvole za investicije.

Nakon što je Hrvatska izdala europski uhidbeni nalog za Hernadija, vrijednost MOL-ovih dionica u Mađarskoj je pala za 1,9 posto, a na ostalim tržištima prosječno 1,1 posto