nema džabe

Mađarska podržala Marka Ruttea za čelnika NATO-a, ali je dobila nešto zauzvrat

18.06.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se do sada protivio imenovanju nizozemskog kolege Marka Ruttea za glavnog tajnika NATO-a, napokon je u utorak odlučio podržati njegovu kandidaturu pošto je dobio tražena jamstva

Rutte je favorit za zamjenika Norvežanina Jensa Stoltenberga na dužnosti glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza, pošto je dobio potporu većine država članica uključujući SAD.

No do sada mu se protivio Orban, koji je podržavao rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Mark Rutte je "potvrdio" da Mađarska, dobije li on tu dužnost, neće morati sudjelovati u aktivnostima NATO-a u Ukrajini i "imajući to u vidu, Mađarska je spremna podržati ga", objavio je Orban na platformi X, bivšem Twitteru.

Uz to je objavio pismo u kojem nizozemski dužnosnik "u potpunosti podržava" dogovor u tom smislu postignut prošli tjedan sa Stoltenbergom, tijekom posjeta Budimpešti. 

Rutte je u tom pismu "primio na znanje" činjenicu da su njegove prošle izjave o kršenju vladavine prava u Mađarskoj "izazvale stanovito nezadovoljstvo" i obećao da će "sve saveznike tretirati s jednakim poštovanjem".

Godine 2021., ljut zbog jednog mađarskog zakona koji se smatralo homofobnim, ocijenio je da Mađarska "nema više što raditi u Europskoj uniji".  I da, ako mu vrijednosti EU-a ne odgovaraju, Orban treba samo aktivirati članak 50 Ugovora i povući Mađarsku iz Europske unije.

Mađarski pristanak otvara put Rutteu da zamijeni Stoltenberga, kojemu mandat istječe 1. listopada.