IZVJEŠĆE UNHCR-A

Mađarska nečovječna prema izbjeglicama

25.04.2012 u 17:44

Bionic
Reading

Mađarska je bila utočište za tisuće izbjeglica tijekom regionalnih sukoba, a danas tražitelje azila drži u zatvorima, objavilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR), piše Reuters

'Vrlo je tužno što izbjeglice koje imaju dobrih razloga bježati iz svoje domovine u kojoj su možda bili u zatvoru, prvo ugledaju zatvorske rešetke kada dođu u Europsku uniju, u Mađarsku', rekao je Gottfried Koefner, regionalni direktor UNHCR-a.

UN-ova agencija u utorak je objavila izvješće o tisućama izbjeglica u Mađarskoj koje dijele zatvor s pravim međunarodnim kriminalcima.

Imigracijske vlasti od 2010. zatvaraju tražitelje azila, a vlada desnog centra koja je poslije došla na vlast useljenički je zakon dopunila i potencijalne azilante moguće je držati u zatvoru do 12 mjeseci, a obitelji do 30 dana.

Izbjeglice iz Mađarske odlaze dalje na Zapad, a prema postojećim zakonima Europske unije te ih zemlje automatski vraćaju u Mađarsku i upravo su one dojavile UNHCR-u o nečovječnom postupanju, rekao je Koefner.

Verbalno vrijeđanje, premlaćivanje, rutinsko davanje sredstava za smirenje zatvorenicima koji su često s lisicama i koje čuvari vode vezane, uobičajena su praksa čuvara koji su slabo ili nisu uopće uvježbani za rad s izbjeglicama, stoji u izvješću.

Mađarska se opravdava da potencijalni azilanti stižu bez osobnih isprava i teško ih je razlučiti od kriminalaca.

Reutersu su vlasti dvaput odbile zahtjev da obiđe pritvore i razgovara s pritvorenicima, a dopustile su samo ulazak u kompleks u kojem boravi manji broj useljenika s dobivenim izbjegličkim statusom. Taj je kompleks dobro opremljen, no da bi u njega bili primljeni ljudi čekaju do tri godine.

Mnogi useljenici provedu godine u centrima čekajući na azil, a konačno je vrlo malo njih koji azil i dobiju.

'Čini se da Mađarska želi poslati poruku potencijalnim useljenicima: mi vas ne želimo', ističe Marta Pardavi, supredsjedateljica Mađarskog Helsinškog odbora koji zastupa useljenike i pomogao je UNHCR-u sastaviti izvješće.