ODGOVOR NA MOODY'S

Mađari će surađivati s EU-om, MMF-om i bankama

viktor orban

viktor orban

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarska vlada desnoga centra u petak je pristala popraviti odnose s Europskom unijom, Međunarodnim monetarnim fondom i mađarskim bankama ne bi li tako stabilizirala gospodarstvo jer je bonitetna agencija Moody's snizila rejting mađarskog duga na status smeća, 'junk'

Najnovija odluka dramatičan je zaokret premijera Viktora Orbana koji je ignorirao upozorenja da su neodržive njegove reforme koje bi trebale potaknuti rast, a uključuju i porez na banke i nacionalizaciju 14 milijarda dolara vrijednog privatnog mirovinskog fonda.

U četrtak navečer agencija za ocjenjivanje rejtinga državnih obveznica Moody's snizila je Mađarskoj ocjenu s Baa3 na Ba1, što znači da su mađarske obveznice gotovo bezvrijedne te da im je vrijednost pala na status smeća. Tečaj forinte pao je na rekordno nisku razinu i potaknuo vladu da priopći kako je taj potez dio 'financijskoga nasrtaja'.

Zatim je Orban, koji je odbacio mjere štednje kakve obično propisuje MMF i opredijelio se za smanjenje poreza za obitelji i mala poduzeća, zatražio da se obnove razgovori s MMF-om koji su lani u svađi prekinuti.

To je zaokret od 180 stupnjeva u odnosu na kampanju 2010. u kojoj je dobio dvotrećinsku većinu obećanjem da će vratiti mađarski 'gospodarski suverenitet' jer će odbiti uvjete koje postavljaju oni koji daju pomoć.

Kad je forinta pala 1,5 posto ispod eura, mađarski je ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy objavio da će Orban i vlada surađivati s MMF-om, EU-om i mađarskim bankama s kojima više od godinu dana slabo surađuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi