NOVOGODIŠNJA POSLANICA

Macron želi da u Novoj godini 'zaživi francuska renesansa'

31.12.2017 u 22:48

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da mu je jedna od glavnih želja u Novoj godini da 'zaživi francuska renesansa' zadržavanjem reformskog kursa i oslanjajući se na partnerstvo s Njemačkom

'Duboke transformacije', započete 2017., 'nastavit će se istom snagom 2018.', rekao je Macron govoreći o svojim novogodišnjim planovima, što je uživo iz Elizejske palače prenosila francuska televizija. Posebno je izdvojio obrazovanje, tržište rada i klimatske promjene.

'Znam da se neki među vama ne slažu' s politikom vlade, 'ja to poštujem i uvijek ću ih saslušati (...) ali ipak neću prestati raditi', rekao je.

  • +3
Predsjednička prisega Emmanuela Macrona Izvor: Reuters / Autor: POOL

Izabran u svibnju na centrističkom i proeuropskom programu, Macron je u prvih nekoliko mjeseci svojeg mandata uspio progurati više reformi poput reforme zakona o radu, dok se francusko gospodarstvo, kao i cijele Europe, polako oporavlja.

Reforme će se 'nastaviti istom snagom, istim ritmom, istim intenzitetom u 2018. godini', naglasio je Macron, čija popularnost u javnosti raste nakon što je ljetos pala.

Kazao je također da će nacija biti snažnija samo ako bude radila.

Macron je također zatražio potporu svih europskih građana u 'definiranju velikog projekta' za Europu, pozivajući ih da ne vjeruju 'ni nacionalistima ni skepticima'.

'Duboko vjerujem da je Europa dobra za Francusku' i 'moramo ponovno pronaći europsku ambiciju' kako bismo se 'suprotstavili Kini i SAD-u', rekao je.

'Nastavit ću surađivati s Njemačkom. Bliska suradnja s našim njemačkim prijateljima nužna je za bilo kakav europski napredak', rekao je.

Macron ovom prigodom nije spomenuo Brexit.

Na kraju je izrazio uvjerenost da 'ćemo pobijediti u bitki protiv islamističkog terorizma na Bliskom istoku, u Sahelu i na našem nacionalom tlu.'