stiže iz bruxellesa

Macron u petak dolazi u Strasbourg odati počast žrtvama

14.12.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će navečer posjetiti Strasbourg kako bi odao počast žrtvama napada izvedenog u utorak na božićnom sajmu, te pozdravio snage reda koje su u četvrtak ubile atentatora, najavila je Elizejska palača

On će u Strasbourg stići izravno iz Bruxellesa gdje sudjeluje na Europskom vijeću.

U napadu na božićni sajam, koji se u petak ponovno otvorio, poginulo je troje ljudi, pet je teško ranjeno, a osam lakše.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da je odluka o ponovnom otvaranju sajma donesena u četvrtak, nekoliko sati prije nego je napadač ubijen.

"Donijeli smo tu odluku u čast Strasbourga, u čast Francuske", kazao je.

U petak je francuski glavni protuteroristički tužitelj Remy Heitz dao više pojedinosti o tome kako je policija pronašla i ubila atentatora Cherifa Chekatta.

Dva od 800 telefonskih poziva pokazali su se ključnima za lociranje Chekatta u četvrti Neudorf gdje ga je ostavio vozač taksija nakon što je pobjegao u utorak s poprišta svojeg zločina.

Policija koja je patrolirala tom četvrti uočila je muškarca koji je odgovarao opisu. On je također uočio policiju i pretvarao se da ulazi u zgradu.

Policija je krenula za njim i utvrdila da ne može ući u zgradu. Zazvala ga je, on se okrenuo i otvorio vatru te pogodio njihov auto. Dvojica policajaca uzvratila su i Chekatt je proglašen mrtvim u 20,05 sati.

Chekatt je bio na popisu osoba koje je trebalo nadzirati jer su predstavljali potencijalnu sigurnosnu prijetnju.